2024. április 17., szerda

Izida, a tolerancia lovagja

Rangos elismerésben részesült a bácsfeketehegyi szervezet

Kishegyes községben, sőt a környéken is ismerősen cseng a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesületet neve, sokan jól tudják, hogy milyen fontos munkát végeznek. Szerepvállalásuk, jó hírük messzebbre is eljutott, ugyanis az egyesület elnyerte a Tolerancia Lovagjai elismerést, amelyet az újvidéki székhelyű Mosoly Lovagjai Civil Szervezet ítél oda. A díjjal kapcsolatban Papp Julianna, az egyesület elnöke elmondta, hogy meglepetésként érte őket.
– Nagy megtiszteltetés számunkra ez a díj, és jóleső érzés volt, hogy átvehettük. Telefonon keresztül tudatták velünk, hogy valaki felterjesztett bennünket erre az elismerésre mint olyan szervezetet, amely magas színvonalon, felelősségteljesen dolgozik a toleranciáért. Azért is volt számunkra meglepetés az egész, mert mi egy kis községben, faluhelyen működünk, és nem gondoltuk, hogy munkánknak nagy híre lenne, vagy hogy hallanak rólunk távolabb is. A díjat a Mosoly Lovagjai Civil Szervezettől kaptuk, amely egy újvidéki székhelyű egyesület. Szakmai szerepet is vállalnak, és tevékenykednek közöttük gyógypedagógusok, szociálpedagógusok, sőt mérnökök is. Ez még jobban megerősíti a díjunkat, mert a mi egyesületünkben éppen hiány van gyógypedagógusból – tette hozzá Papp Julianna, és mesélt arról is, hogy a Tolerancia Lovagjai elismerést olyan magánszemélyek és szervezetek kapják, amelyek az embertársaink elfogadásán, az egymás közötti kapcsolatok építésén dolgoznak, és komoly hozzáállással bírnak.
– Főként azokat díjazzák, akik fogyatékossággal élő emberekkel foglalkoznak. Ami azért is fontos, mert esélyegyenlőségről beszélünk, akkor legyen valóban úgy, hogy mindenki bemutathatja rejtett tehetségeit – hangsúlyozta Papp Julianna, majd arról is szólt, hogy a Mosoly Lovagjai Civil Szervezet élelem- és ruhaosztásokat is szervez, valamint didaktikus anyagot biztosít oktatáshoz iskoláknak.
Az Izida egy kis szervezet, amely huszonkét éve aktív, de lehetőségeik továbbra is korlátozottak. Éppen ezért is nagy elismerés ez a díj, mivel az Észak-bácskai körzetből csak őket terjesztették fel rá. Papp Julianna úgy látja, hogy ez az elismerés egyben egy szép együttműködés kezdete is lehet. Elsősorban szakemberek biztosítása terén remélnek segítséget, mert az Izida e téren nincs jó helyzetben, hiányoznak nekik a megfelelő képesítéssel bíró szakemberek. Az újvidéki egyesület pedig képzésekre is meghívhatja a nevelőiket, ami szintén nagy segítség lenne.
– Ez a díj egyben nagy kötelezettség számunkra, hogy helytálljunk, és továbbra is biztosítsuk azt a támogatást, amit eddig is tanúsítottunk a fogyatékossággal élő személyek irányába. Szintén lényeges, hogy mindezt mosollyal az arcunkon tegyük, vagyis ne essen nehezünkre. Fontos, hogy serkentsük felhasználóink fejlődését is, mert minden embernek joga van a teljes élethez. Van, akinek ehhez egy kis segítség is kell, és ezt a kis segítséget mi szeretnénk nyújtani nekik, hogy ők is kivehessék a részüket például a kultúrából, a sportból, az oktatásból. És hogy ennek köszönhetően valamilyen formában kiteljesedjenek mint emberek – fogalmazott Papp Julianna, majd végül ismételten hozzáfűzte, hogy nagyon hálásak a díjért, amelyet áldozatkész munkájuk elismeréseként élnek meg.

Nyitókép: Papp Julianna az elismerés átvétele után / Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesületet felvétele