2024. július 20., szombat

Fókuszban a költségvetés

Ülésezett a kishegyesi képviselő-testület – Új kék kukákat kapott a község

Pénteken délelőtt tartotta meg 39. ülését Kishegyes község képviselő-testülete jelenlegi összetételében. Ez alkalommal a községi költségvetés volt a leghangsúlyosabb téma, amiben komoly nagyberuházásoknak is jutott hely. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be, hogy jövőre is folytatódni fognak a nagyberuházások.

– Az év vége az az időszak, amikor a képviselő-testület dönt a jövő évi költségvetésről. Ez jelenlegi formájában várhatólag 1,2 milliárd dinárt fog felölelni a 2024-es évben. A költségvetés tekintélyes hányadát a nagyberuházások folytatása teszi ki. Ilyen például a másodlagos és harmadlagos szennyvízhálózat kiépítése. Idén Bácsfeketehegyen kezdődött meg ez a munka, majd Szeghegyen és Kishegyesen fog folytatódni. Erre 504 millió dinár van előirányozva, amit tartományi forrásokból tudunk majd fedezni. Hasonlóan tervben van egy 120 millió dináros beruházás, amelyre már kaptunk céleszközöket tartományi forrásból. Ez egy községi ipari park infrastruktúrájának a kiépítése, ami majd Kishegyes és Szeghegy között fog helyet kapni. Erre vonatkozóan van már egy érdeklődő befektető, de elsőként ki kell építeni egy megfelelő területet, ahol a teljes közművesítés a rendelkezésére áll. A jövő évi költségvetésben előirányoztunk összeget aszfaltozásra is, amiben elsősorban Kishegyes érintett, hiszen itt még jelentős a szilárd burkolattal nem rendelkező utcák száma. Olyan utcákkal szeretnénk kezdeni az aszfaltozást, ahol a szennyvízhálózat már kiépült, és nem kell attól tartani, hogy felverik az utat. A Munkácsy, a Híd és a Liget utca érintett ebben a projektumban – mondta el az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy emellett a költségvetésből biztosítani fogják a civil szervezetek és más költségvetési felhasználók működését. Jelentős növeléseket nem tudtak kieszközölni, de az idén biztosított összeget jövőre is megkapják.

A testület ülésén a békovai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. negyedéves beszámolót tartott. Az idén felpörögtek az erre vonatkozó tevékenységek.

– A községben Kishegyes településen elsőként bevezették a kék kukás, szelektív hulladékgyűjtést. Illetve szorgalmaztuk, hogy minél nagyobb ütemben szállítsuk át a szemetet a községből Topolyára, majd onnan a regionális hulladéklerakóba. Ha összehasonlítjuk a 2022-es és a 2023-as október végi adatokat, akkor kiderül, hogy tavaly 461 tonna szemetet szállított át a kommunális közvállalat, idén pedig 1236 tonnát. Ez a növekedés különösen a szelektíven gyűjtött hulladék vonatkozásában fontos, hiszen azt újra tudják hasznosítani. Fontos megemlíteni, hogy a hulladéktárolóval és a tartománnyal történő jó együttműködés eredményeként 2256 kék kukát kaptunk. Ez azt jelenti, hogy Szeghegy és Bácsfeketehegy lakossága is kapni fog kukákat, és ezeken a településeken is beindulhat a szelektív hulladékgyűjtés. Ez logisztikai problémákat is felvet, ami miatt egy újabb szemétszállító járműre lesz szükség. Ennek érdekében lobbizni fogunk a tartománynál vagy a környezetvédelmi minisztériumnál – számolt be az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy az önkormányzat a jövő év elején jó néhány pályázaton részt fog venni. A pályázati kiírásoktól függően tudnak fejlesztésekben gondolkodni, mivel a községi költségvetés kevés nagy terv megvalósítására elegendő. A különböző pályázatokhoz viszont önerőt hozzá tudnak rendelni, és ezt már be is tervezték a költségvetésbe – hangsúlyozta Sándor István.

 

Nyitókép: Napirenden a jövő évi költségvetés (Lakatos János)