2024. július 18., csütörtök

Működik a népkonyha Kishegyesen

A rászorulók kilenc hónapon keresztül kapnak egytálételt – Hamarosan költözik a Vöröskereszt konyhája

A Vöröskereszt Kishegyes községbeli szervezetének legtömegesebb és leghosszabb ideig futó programja a népkonyhaprogram, amely az idén egy kicsit megkésve indult, de változatlan számú rászorulóval. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be, hogy még lehet jelentkezni a programra.

– A tervezettnél sajnos kicsivel később indult be a népkonyha, de a létszámot továbbra is tudjuk tartani. Jelenleg naponta 200 főre készítünk meleg ételt. Még a program elején járunk, úgyhogy ez a szám még ingadozó. Igyekszünk minden igénynek eleget tenni, és enyhíteni az éhséget a község területén. A község mindhárom településén van ételosztás, és az érdeklődők a helyszínen tudnak bővebb információt kapni arról, hogy csatlakozhatnak-e a programhoz. Azt is megtudhatják, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki felhasználó legyen. A Vöröskereszt tartományi szervezetéből megkaptuk az alapélelmiszereket, ennek köszönhetően a programot 9 hónapon keresztül fogjuk folytatni. Emellett minden támogatás jól jön, így ha valaki szeretne segíteni, az megteheti. Minden felajánlást, ami a minőségen javíthat, szívesen látunk – mondta el Fontányi, majd arról is szólt, hogy tervben volt a népkonyha áthelyezése Szeghegyről Kishegyesre. Sikerült megtalálniuk az új helyszínt, viszont technikai munkálatok miatt kicsit csúszik az átpakolás. A titkár reméli, hogy november végére teljesen elkészül az új konyha, és utána Kishegyesen tudják elkészíteni az ételt. Ezt a lépést az indokolja, hogy ezen a településen van a legtöbb felhasználó, valamint itt van a legtöbb önkéntes is, akik részt vesznek az alapanyagok előkészítésében.

A népkonyhaprogram kezdete mellett más aktualitások is vannak a Vöröskereszt községi szervezetének életében. Állandó tevékenységként indult be az elsősegély-tanfolyam az iskolákban. A korábbi évekhez képest nagyobb az érdeklődés a tanfolyam iránt – mondta el Fontányi, majd arról is szólt, hogy a részt vevő gyerekeknek havonta tartanak egy egynapos barátkozást. Ezeken megismerkedhetnek a Vöröskereszt fiataloknak szánt programjaival is. Ily módon szeretnének egy ifjúsági önkéntes bázis kiépíteni. Most hétvégén a község mindhárom településén véradási akciót tartottak, amelyen számos véradó vett részt. Az október az idősek hónapja volt, ennek jegyében, kis késéssel, két programot is tartanak. Az egyik egy teadélután volt hétfőn Bácsfeketehegyen, ahol a résztvevők a barátkozás mellett különböző egészségmegőrző előadásokat hallhattak. Emellett ma koncertet szerveznek az időseknek, amelyen a szabadkai nyugdíjas-egyesület énekkórusa lép fel.
 

Nyitókép: Az ételosztásra várakozók (Lakatos János felvétele)