2024. július 20., szombat

Év végi segítség a gazdáknak

Mezőgazdasági pályázatot írt ki Kishegyes község önkormányzata – A megszokott kategóriákban kérhetnek támogatást a községbeli gazdák

Kishegyes község önkormányzata az idén is kiírta a mezőgazdasági termelők támogatására szánt pályázatát. A pályázati kiírás hasonló a korábbi években megszokotthoz, és november 6-ától 20-áig lesz nyitva. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere a pályázat kapcsán elmondta, hogy azt a községbeli gazdák véleménye alapján hozták létre.

– 2019-ben és azt megelőzően gyakran találkoztunk a kishegyesi és a bácsfeketehegyi gazdaszervezetek képviselőivel, valamint a termelőkkel. A tartományi és a Prosperitati-pályázatok kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumokat szervezett, ahol az emberek elmondták észrevételeiket. Meglátásaik alapján arra jutottunk, hogy mindenképpen kezdeményeznünk kell egy önkormányzati támogatási forma megteremtését. Ez 2019-ben sikeresen megvalósult, és azóta is minden évben kiírjuk. Általában az év azonos időszakában jelenik meg ez a pályázat, ezért a gazdák várják, számítanak rá, és a népszerűsége folyamatosan növekedett. A jelenlegi önkormányzati körülmények mellett a maximális támogatási keretet igyekeztünk kiharcolni az idén is. Nyilván ezt tovább lehetne növelni, mivel igény lenne rá. A gazdák az év során számos járulékot, adót fizetnek az önkormányzat irányába is, ez a támogatási forma pedig nagy segítség abban, hogy ha év közben beruháznak valamibe, akkor ily módon támogatást kérnek rá, és a saját adójukból kapnak vissza összegeket – fogalmazott alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy Kishegyes község önkormányzata egy kis önkormányzat, és lehetőségeihez képest tud csak támogatásokat adni. Mindemellett a VMSZ azon munkálkodik, hogy folyamatosan növelje a gazdáknak szánt támogatást, hiszen ez sok családot érint a községben – mondta Sándor.
A községbeli gazdák az idén is négy kategóriában pályázhatnak – számolt be lapunknak Oroszi Sándor, az önkormányzat mezőgazdasági és gazdasági osztályának vezetője.

– Akárcsak tavaly, úgy az idén is 4 millió dinár a pályázat keretösszege. Négy kategóriánk van, az első az piaci asztalok bérletének társfinanszírozása. Itt 10 ezer dinárig pályázhatnak a mezőgazdasági termelők, a kategória keretösszege pedig 250 ezer dinár. A második kategória az állatorvosi szolgáltatások és gyógyszerek beszerzési költségeinek résztámogatása. A kategória keretösszege 500 ezer dinár, és legfeljebb 20 ezer dinárra lehet pályázni. A harmadik kategória a szaporítóanyagok költségeinek a megtérítése, amelyre maximum 25 ezer dinárt lehet kérni, a keretösszeg pedig 500 ezer dinár. A negyedi kategória, a gazdaságok természeti vagyonába történő beruházás, a legnépszerűbb kategória. Itt 50 ezer dinárig tudnak pályázni a termelők, és nagyon sok mindenre igényelhetnek támogatást. Pályázhatnak egyebek között méhészeti felszerelés beszerzésére, különféle gépek vásárlására, a növények mesterséges beporzására, állatok vásárlására stb. A skála nagyon széles, a pályázat teljes keretösszege pedig 2 millió 750 ezer dinár – számolt be az osztályvezető, majd hozzáfűzte, hogy mivel ez a kategória nagyon népszerű, ezért pontozási rendszert vezettek be.

Ez alapján előnyt élveznek a 2 hektárnál kisebb területen gazdálkodók, a női gazdák, a 40 évnél fiatalabb gazdák, valamint azok a termelők, akik részt vettek a permetszeres flakonok szervezett átadásában. Pluszpontot kap az is, aki végszámlával pályázik. A pályázáshoz szükséges iratok listája és a pályázási űrlap megtalálható az önkormányzat honlapján, vagy személyesen igényelhető az önkormányzat iktatójában.

Nyitókép: Lakatos János felvétele