2024. június 20., csütörtök

Verték a blattot

IX. fuxbajnokság Tiszaszentmiklóson

Tiszaszentmiklóson egy szélesebb körben kevésbé ismert kártyajáték dívik, ez a fux, amelyet magyar kártyával játszanak, és a makk fölső a legerősebb lap. A közismertebb filkóra hasonlít leginkább az Észak-Bánátban játszott fux. Elsősorban az idősebbek kedvelt kártyajátéka, egykor télvíz idején nagy kártyacsatákat vívtak.
A hagyományos kártyajáték népszerűsítése érdekében a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület a VMSZ helyi szervezetével karöltve immár kilenc éve szervezi meg a fuxbajnokságot Tiszaszentmiklóson. Az egyesület új székházában az elmúlt hétvégén tíz kéttagú csapat ült asztalhoz.
Az idei fuxbajnokság nagy csatákat hozott, a kéttagú csapatok kieséses versenyét a Kertész Albert és Krekus László alkotta duó nyerte meg, akik tavaly a második helyen végeztek. A második helyezést idén a Kovács Tímea és Bálint Klementina női páros érdemelte ki. A döntő összecsapást a Magyar Szó olvasóinak ajándékozott magyar kártyával játszották le. A helyezést elért csapatok oklevelet, serleget és érmeket kaptak. A kártyacsata jó hangulatban zajlott, a küzdelmeket követően bográcsos paprikás került az asztalra.
A fuxbajnokság célja összehozni, megmozgatni a falu lakosságát, valamint hogy a fiatalabb generációk is megismerjék és megszeressék az érdekes kártyajátékot. A szervezők nevében Törtei János, a községi tanács tagja elmondta, hogy szeretnék megtartani a különleges kártyajátékot, amely hozzátartozik a falu szokásvilágához. 

Nyitókép: Gergely József felvétele