2024. június 20., csütörtök

Útépítő mezőgazdasági termelők

Az Adai nagy úton hamarosan befejeződik a 6,2 kilométeres zúzottkő út építése az adai önkormányzat támogatásával

Az adai Farmer Földműves-egyesület tagsága 2018 óta aktívan építi a zúzottkő utat az Adai nagy úton, ahol minden évben fél és másfél kilométer közötti szakaszt készítenek el, attól függően, hogy Ada község önkormányzata mennyi alapanyagot tud vásárolni az útépítéshez. Csúzdi István, a Farmer tagja elmondta, hogy a helyi gazdák szakaszonként építik meg a 6 méter széles zúzottkő útburkolatot az egyébként 21 méter szélességű dűlőúton. Kiemelte, hogy a múlt héten fejezték be az ötödik kilométer megépítését, de a jövő héten folytatják a munkát, hogy teljes egészében elkészüljön a 6,2 kilométeres út az egykori November 29. mezőgazdasági kombinát melletti öntözőcsatorna hídjáig.

– Az Adai nagy út építését 2012-ben kezdte meg az adai II. helyi közösség. A földművesek 2014-ben kapcsolódtak be a folyamatba. Ha mi megbíztunk volna valakit az útépítéssel, akkor az lényegesen megnövelte volna a költségeket, viszont sikerült szót érteni Ada község önkormányzatával. Személyesen tárgyaltam Bilicki Zoltán polgármesterrel, aki megértést tanúsított irántunk. Úgy egyeztünk meg, hogy az önkormányzat biztosítja az út megépítéséhez a zúzott követ és az üzemanyagot. Mi, termelők a munkaerőt és a gépeket adjuk, majd elvégezzük a munkálatokat, ami a költségek tekintetében biztosan olcsóbb lesz, és talán gyorsabb is. A jelenlegi polgármestertől eltérően a megelőző önkormányzati vezetőség erre egyébként nem mutatott hajlandóságot, és figyelmen kívül hagyták a kérésünket – magyarázta Csúzdi István.

A földműves elmondta, hogy az adai önkormányzat 2014-ben vásárolt az egyesületnek egy nagy tárcsát, majd a következő években traktor után akasztható két darab földgyalut is kaptak tőlük. Megjegyezte, hogy ezeknek a munkagépeknek az alkalmazásával, amihez társították a saját erőgépeiket és más berendezéseiket, meg tudták olyannak építeni az útalapot, hogy miután ráhordták a zúzott követ, és lehengerelték, nagyon jó minőségű és stabil utat kaptak.

– Az útépítés lassan a végéhez közeledik. A múlt héten volt egy újabb akciónk, amelynek során az önkormányzat biztosított 12 teherautónyi zúzott követ, és ennek a bemunkálását végeztük el. Így megmaradt még körülbelül 800 méternyi út kiépítése a csatorna hídjáig. A polgármester megígérte, hogy még 13-14 teherautónyi követ kapunk várhatóan a jövő héten. A polgármester eddig az ígéreteit maradéktalanul teljesítette, amelyek nem ígérgetések voltak, hanem valós lépések, amit az elkészült út is bizonyít. Hangsúlyoznám, hogy ez az útépítés már évek óta zajlik, és nem kampányfogás a választások előtt. Minden évben építettünk valamennyi utat, attól függően, hogy az önkormányzat mennyi pénz tudott erre a célra fordítani. Az Adai nagy út számunkra nagyon fontos, mert több ezer hektár földterületet ölel fel, amelyről a betakarítást többnyire ezen az úton bonyolítjuk le. Így a főutakra a nagy gépekkel nem is nagyon megyünk fel, csak elvétve, ha muszáj, ezért nem akadályozzuk és veszélyeztetjük a forgalmat az Ada–Zenta és az Ada–Törökfalu közötti úton. Minden évben mi végezzük az útnak a karbantartását is, amire egy-két teherkocsi követ szoktunk kapni. Mindez nagy segítség a helyi mezőgazdaság számára, ezért nagyra értékeljük az önkormányzat támogatását. Továbbá van egy szóbeli megegyezésünk a polgármesterrel, hogy biztosít követ, hogy megépítsük 800 méter hosszan az utat az öntözőcsatorna hídja és a műút között, ami összeköttetést jelentene Törökfaluval. Őszre esedékes ennek az útnak a folytatása – hallottuk a gazdálkodótól.

Csúzdi István megjegyezte, hogy sokat jelent a termelőknek, hogy a határban jó állapotban vannak a dűlőutak. Ezt közösen tartják karban az önkormányzattal, amely évente két alkalommal biztosít üzemanyagot az út rendbetételére, amit saját gépeikkel és a földgyalukkal simítanak el a termelők. Hozzátette, hogy a főutak mellett az önkormányzat kiépítette a följárókat is, amely szintén fontos a gazdálkodóknak.

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele