2024. június 17., hétfő
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Kulturális és egyházi fejlesztések

Dr. Pásztor Bálint pártelnök vezetésével VMSZ-küldöttség látogatott Moholra és Adára

A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége dr. Pásztor Bálint pártelnök vezetésével csütörtökön Moholon és Adán járt, ahol megtekintették a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület és az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör felújított székházát, valamint mindkét településen a megújult katolikus templomokon elvégzett munkálatokat, illetve ellátogattak az adai Szarvas Gábor Könyvtárba is. A küldöttséget a VMSZ helyi és környékbeli önkormányzati listavezetői és képviselőjelöltjei alkották.

– Moholon és Adán megtekintettük a csapattal azokat a fejlesztéseket, amelyek a kultúrára vonatkozóan megvalósultak az elmúlt időszakban. Nagyon fontos, hogy tudják az adaiak és a moholiak, hogy az önkormányzati fejlesztésekben is van szava a Vajdasági Magyar Szövetségnek Adán – mondta dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke.

 

Balint Pastor i delegacija SVM-a KUD „Čoboljo” u Molu (Fotografija Arpada Gergelja)

Pásztor Bálint és a VMSZ-küldöttség a moholi Csobolyó ME-ben (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

– Emellett nagyon jelentős támogatások érkeztek a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Magyarország kormányzatának köszönhetően, valamint például az adai sportcsarnok vonatkozásában a Magyar Kézilabda Szövetség is anyagi támogatást nyújtott. Ehhez kell még hozzátenni a Prosperitati Alapítvány által nyújtott támogatásokat, amelyeket ha összeadunk az elmúlt nyolc esztendőből, akkor azt tudjuk elmondani, hogy nagyjából kettő teljes Ada községi költségvetés összegét kapták meg az adai családok, vállalkozók, illetve mezőgazdasági termelők. Én nagyon bízom abban, hogy reális az, hogy 20 év után újra a Vajdasági Magyar Szövetség töltheti be a polgármesteri tisztséget Adán. Egy nagyon jó csapatunk van Tóbiás Józseffel az élen, aki a listavezető, és bízunk abban, hogy az Ada községi magyarok nem engedik, hogy megtévesszék őket – nyilatkozta a pártelnök.

Delegacija SVM-a posetila je crkvu Svete Trojice u Adi (Fotografija Arpada Gergelja)

A VMSZ-küldöttség megtekintette az adai Szentháromság-templomot (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A moholi és adai terepszemle során Tóbiás József, a VMSZ adai listavezetője és Tóth Tamás adai képviselőjelölt vezetésével Pásztor Bálint és a VMSZ küldöttség elsőként Csobolyó ME székházába látogatott el, ahol Patyi Lajos egyesületi elnök fogadta őket. Majd megtekintették a szomszédos moholi Szent György-templomot ft. Világos Miklós plébános kalauzolásában. Ezután Adán a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházát járták be Varga Lívia egyesületi elnök vezetésével. Végül ft. Szungyi Károly adai esperesplébánossal megtekintették a Szentháromság-templomot, illetve Maksó Éva könyvtárigazgató bemutatta nekik a Szarvas Gábor Könyvtárat.

A látogatás végén Tóbiás József, a VMSZ adai listavezetője elmondta, ha a június 2-ai helyhatósági választáson nyer a párt listája Ada községben, akkor ezt követőn a helyi lakosok egy emberközelibb önkormányzatra számíthatnak és egy megosztás nélküli közösségre, ahol eltörlik az ellentéteket.

– Megreformáljuk a pályázati rendszereket minden kategóriában, a vállalkozások, a mezőgazdaság, az oktatás, a házvásárlás és a felújítás vonatkozásában is. Nagyon komoly infrastrukturális és egyéb tervekkel rendelkezünk. Köztük az Ada-Törökfalu út felújítási tervével, amely bekerült a koalíciós szerződésbe legmagasabb szinten. Lényeges, hogy környezetvédelmi szempontból egy sokkal egészségesebb közeget szeretnénk kialakítani, ahol tisztább a levegő és az ivóvíz, valamint harcolni fogunk a problematikus szeméttelep felszámolásáért is – mondta Tóbiás József.

 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele