2024. május 18., szombat
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Terepszemlén a gazdáknál

A VMSZ mezőgazdasági csapata törökfalui termelőkhöz látogatott

A Vajdasági Magyar Szövetség mezőgazdasági csapata szerdán terepszemlét tartott Törökfaluban, ahol ellátogattak Török Zsolt birkatenyésztő és Berze Martin szarvasmarha-tenyésztő gazdaságába, valamint megtekintették Csernák János zöldségtermesztő zöldborsó parcelláját. A terepszemlén részt vett a mezőgazdasági csapat tagjaként Juhász Attila, a VMSZ magyarcsernyei képviselőjelöltje, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója és Tóbiás József, a VMSZ köztársasági képviselője, a parlamenti mezőgazdasági bizottság alelnöke és a párt adai listavezetője. Továbbá elkísérték őket a VMSZ adai képviselőjelöltjei, Rigó Pál Zsófia, Horvát Király Andrea és Balog Andrea.

A törökfalui terepszemlén a VMSZ mezőgazdasági csapata elsőként Török Zsolt birkatenyésztő gazdaságát tekintette meg, ahol 270 darab Ile de France anyajuhot tart. A gazdálkodó a birkákat továbbtenyésztésre adja el pályázatokon keresztül. Majd Csernák János zöldségtermesztő zöldborsó parcelláját nézték be. A termelő egyébként a zöldborsó mellett termeszt zöldbabot és paprikát is, de tavaly kaprot is termelt. A terepszemlét Berze Martin farmján zárták, aki charolais húsmarhákat tenyészt. Az állattenyésztő elmondta, hogy 180 tehenet, valamint üszőket és növendékeket tart. A törzsállományt értékesíti pályázatokon, de külföldről is hoznak be tenyészállatokat. Hamarosan belefognak a szarvasmarha hizlalásba is.

Juhász Attila elmondta, hogy a gazdák gyarapodását szolgáló köztársasági, tartományi és önkormányzati döntések meghozatalához nélkülözhetetlenek a terepszemlék az állattenyésztésben, a gyümölcs- és zöldségtermesztésben, a szántóföldi növénytermesztésben.

– Ezek a terepi bejárások nélkülözhetetlen információkat nyújtanak számunkra ahhoz, hogy minden olyan agrárpolitikai intézkedést, melyet meghozunk, alá tudjuk támasztani indokokkal. Ezeknek a döntéseknek a jó eredményeit szeretném kiemelni, amelyek a gazdák számára fontosak voltak. Növeltük a területalapú támogatást 18.000 ezer dinárra, húszról felemeltük 100 hektárra. Az állattenyésztési ágazatban szinte minden támogatást megnöveltünk, és minden olyan intenzív kultúra termesztésére vonatkozó támogatást növeltünk, amelyek a gazdák számára fontosak. Ezeket a döntéseket a terepi bejárások, a gazdákkal való szoros kapcsolat segítette elő és hozta létre – nyilatkozta Juhász Attila.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Dr. Molnár Viktor rámutatott, hogy fontos a termelők támogatása, illetve tájékoztatása a felhasználható forrásokról.

– A A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságnál nagyon sokféle pályázat jelenik meg, amelyeknél 60–70 százalékos vagy akár még nagyobb költség visszatérítést tudnak igényelni a különböző befektetéseik kapcsán a termelők. A mezőgazdasági fejlesztési alapban pedig nagyon kedvezményes, 1 százalékos éves kamatlábbal felhasználható hitelek vannak. Ezeket használják a termelők, mivel az alap fennállása óta már több mint 4600 kölcsönt adott. Ez azt mutatja, hogy nagy segítséget nyújtott a vajdasági termelőknek – hallottuk az alap igazgatójától.

Tóbiás József az állami és anyaországi támogatások mellett a helyi termelők önkormányzati támogatását is szorgalmazta Ada községben.

– A VMSZ amennyiben megnyeri az önkormányzati választást, szeretnénk jóval nagyobb figyelmet fordítani a mezőgazdaságra. Célirányosan pályázatokat szeretnénk kialakítani, és meghirdetni, amelyek valószínűleg változóak lesznek minden évben. Felölelnék az öntözőrendszerek és az állattenyésztés támogatását, amely a két legfontosabb része jelen pillanatban a mezőgazdaság fejlesztésének – mondta a VMSZ adai listavezetője.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele