2024. július 16., kedd

Csaknem öt tonna papír gyűlt össze

A környzetvédelmi akcióból befolyt összegen tanfelszerelést vásárolnak az iskolának

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában a minap Papirko elnevezéssel tizedik alkalommal tartották meg a nagyszabású papírhulladék-gyűjtést. Az akcióba, amelynek koordinátora ezúttal is Vörös Adrianna biológia szakos tanárnő és Gluvakov Lenke magyartanárnő volt, az iskola 20 tagozata kapcsolódott be, a diákok a tanítónők és tanárok segítségével (ismét) alaposan megpakolták a hulladék papír elszállítására érkezett kamiont az iskola udvarában. A helyszínen elmondták, ahogyan eddig is, az összegyűjtött papírt újrahasznosításra eladják, a kapott pénzen pedig az iskola számára tanfelszerelést, könyveket vásárolnak, az eszközök egy részét pedig idén is félreteszik a Zmaj Tudományfesztivál megszervezésére.

‒ Az eddigi számítások alapján elmúlt tíz év alatt iskolánk tanulói több mint 70 tonna hulladék papírt gyűjtöttek és adtak át a feldolgozónak. Ha tudjuk, hogy minden tonna papírral 17 fát mentünk meg, akkor jelentős környezetvédemi akcióról beszélhetünk, tehát a lényeget minden diák megérti, és ez a fő cél. Az akciót két héttel ezelőtt hirdettük meg, a gyerekek házról házra, üzletről üzletre járnak, otthon is szelektíven kezdik gyűjteni a hulladékot, azaz idővel tudatosul bennük, hogy a természetvédelem és az ökológiai tudat kialakítása fontos dolog. Az időjárás sajnos nem kedvezett, több esős napunk is volt, ami lelassította a tanulók tevékenységét, sőt kétszer el is kellett halasztanunk az akciót az eső miatt. Mindezek ellenére 4620 kilogramm régi papír gyűlt össze, amire mindannyian büszkék vagyunk – mondta Vörös Adrianna.

Hozzátette, az akcióval lezárták a tanévet, a bizonyítványok átadásakor az akcióban részt vevők a fáradozás és a munka jutalmaként egy-egy édességcsomagot kapnak.

A tanárnő elmondta azt is, hogy az akció másik igen fontos célja a csapatszellem kiépítése, hiszen a kéthetes délutánonkénti közös munkából mindenki egyformán kivette a részét, és a gyerekek rájöttek, hogy közös erővel sokkal többet összegyűjthetnek, és ennek kézzelfogható eredménye is van.

Nyitókép: Csaknem 5 tonna papírt gyűjtöttek össze a szenttamási diákok (Fotó: Paraczky László)