2024. július 20., szombat

Vendégváró fehér házak

Falunap és templombúcsú Muzslyán

Falunapot és Templombúcsút ünnepeltek a hétvégén a bánáti Muzslyán, amely közigazgatásilag ugyan Nagybecskerek város egyik helyi közössége, de a köztudatban továbbra is a „legmagyarabb" közép-bánáti faluként él. Az eseményt a Mária napjához közelebb eső hétvégén szokták megtartani. A népességfogyás ellenére az idei, 133. muzslyai búcsúra is sok vendég érkezett. Nemcsak a környékről, hanem határon túlról is.

– Ez a három nap, mint egy mágnes, összehúzza elsősorban a barátokat, a rokonokat a környező falvakból. Utána, ami a legfontosabb, hazahívja az elvándoroltakat is. Muzslyáról sokan elvándoroltak, de a legtöbben hazajönnek a muzslyai búcsúra – hallottuk Palatinus Ervin tanácselnöktől.

A Mária Szent Neve plébániatemplom (Fotó: Kecskés István)

A Mária Szent Neve plébániatemplom (Fotó: Kecskés István)

A muzslyai búcsú a falu legjelentősebb eseménye a telepítése óta.

– Muzslyán mindig nagyon emlékezetesek és szépek voltak a búcsúk. Minden család várta a vendégeket. Erre az alkalomra a házak és a fák fehérre voltak meszelve, a kapuk pedig tárva-nyitva. A vendégek tudták, hogy mikor van Muzslyán búcsú. Jöttek, még ha nem is szóltak vagy elfelejtettek szólni nekik. Nagyon összetartott a rokonság annak idején. A mai búcsúk is szépek, de számomra nem olyanok, mint a valamikoriak. Mégis a család, a szűkebb család tagjai ilyenkor egy asztalhoz ülnek és megünneplik a búcsú napját – emlékezik Palatinus Aranka néprajzkutató.

Eljöttek a testvértelepülések küldöttségei is. A magyarországi Mátramindszentnek 2015 óta van szoros kapcsolata Muzslyával. Jelenleg egy közös projektumon dolgoznak.

– Az itteni általános iskolás gyerekekből 15-20 főt tudunk majd vendégül látni. Ezzel is erősítve az identitástudatot, a két testvértelepülés közötti kapcsolatot. Ezen munkálkodunk. Jelenleg nagyon jó a kapcsolatunk. Én nagyon szeretem az itteni embereket. Tehát otthonról jövök itthonra – mondta Horváth János, Mátramindszent polgármestere.

Közös kiállítással mutatkoztak be a civil szervezetek, volt komolyzenei hangverseny, művelődési műsor, kézilabdatorna, csirkepaprikás-főző verseny. Díszülést tartott a helyi közösség tanácsa, a községháza előtt felállított színpadon pedig fellépett Justin Tamás, a Szivárvány együttes és több muzslyai zenekar. Nagybecskerek város önkormányzata támogatja az ilyen jellegű rendezvényeket.

– Mi, muzslyaiak pedig arra törekszünk, hogy ilyen módon továbbra is ápoljuk a hagyományainkat. Megpróbálunk olyan színvonalas művelődési programot biztosítani a vendégeinknek, amely méltó és tetszetős mindenkinek – mondta Sztojkó József, a nagybecskereki Város Tanács tagja.

A Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomban Német László érsek mutatta be a búcsúnapi szentmisét. Ez volt egyben Stanko Tratnjek szalézi szerzetes búcsúztatója is, aki 54 éven keresztül szolgálta a helybeli katolikus közösséget. Szlovén létére megtanult magyarul, az itteni közösség pedig befogadta. 

Nyitókép: A Mária Szent Neve plébániatemplom (Fotó: Kecskés István)