2024. július 15., hétfő

Fogyás egy gombnyomásra

Ha nem olyan ételt eszel, mintha az gyógyszer lenne, hamarosan gyógyszereket fogsz enni ételként – a mondást ortopédiatanárunk ismertette velünk, hallgatókkal még annak idején. Az elismert szegedi sebész azt mondta nekünk, a legtöbb betegséget megfelelő táplálkozással, minőségi pihenéssel, stresszmentes életmóddal és megfelelő minőségű mozgással el lehet kerülni. „A rossz hír az, hogy a jelenkorban mindezt egyre nehezebb megvalósítani, a szervezetünkben jelentkező rendellenességeket pedig különböző beavatkozásokkal vagy tablettákkal próbáljuk meg szinte gombnyomásra kezelni” – mondta. Ma már ott tartunk, hogy nemcsak a tényleg sürgető beavatkozást igénylő elváltozásokat, rendellenességeket, kóros folyamatokat, az elkerülhetetlen eseteket próbáljuk meg gyógyszerrel kezelni, hanem például már a fogyást is. Bevesszük a csodaszert, várva a gyors varázslatot, megspórolva az odafigyelést, munkát. Fektethetjük másba is. Ám mielőtt valaki a könnyebb utat választaná, érdemes elgondolkodni néhány apróságon.

Korábban a közösségi médiát böngészve „Mi a különös? Kommentben megkapod a választ.” címmel jött velem szemben egy kép. A fotó egy nyüzsgő strandot ábrázolt a hatvanas évekből. Percekig néztem, pásztáztam, de mivel nem jöttem rá a válaszra, így hát megnéztem: „Egy elhízott ember sincs a képen” – állt a bejegyzés alatt. Néhány nappal később szintén a múlt század közepéről származó fotósorozaton akadt meg a szemem, a kor kubikusairól, kőműveseiről. Mind úgy néztek ki, mint a jelenkor atlétái. Sörhasnak, súlyfeleslegnek a nyomát sem lehetett látni. Érdemes elgondolkodni rajta, hogy milyen életmódot folytattak, illetve hogyan táplálkoztak az őseink annak idején. Állataikat natúr takarmánnyal etették, így jó minőségű húst fogyasztottak. Szezonban napon termett, permetszerektől, szintetikus vegyszerektől mentes, vitaminokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket vittek be a szervezetükbe. Amit tudtak, eltettek télire, egyes dolgokat pedig savanyítottak. A kenyér finomítatlan, minőségi gabonából készült. Táplálékkiegészítőkre nem volt szükség. Évezredek alatt kialakult egy táplálkozási rendszer, amelyet néhány év alatt teljesen felborított a fogyasztói társadalmi világ. Az élelmiszeripar az egyes terméket többszörösen eladó, üres kalóriák világa lett. A stressz, a rohanás pedig szintén nem javított a helyzeten. Az elmúlt években ráadásul tovább romlott a helyzet: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint ma kétszer annyi felnőttet és négyszer annyi serdülőt érint a krónikus elhízás, mint 1990-ben. Nem meglepő, hogy miközben mi egyre hízunk, a hatásosnak és biztonságosnak nevezett súlycsökkentő gyógyszereket fejlesztő cégek szárnyalnak: az elmúlt években a világ egyik legnagyobb üzlete az erőfeszítés nélküli fogyás lett. Dániában az a különleges helyzet állt elő, hogy a gyógyszert gyártó dán cég aktuális piaci kapitalizációja nagyobb, mint az ország teljes GDP-je, ezzel a gyógyszergyár tavaly szeptember óta Európa legértékesebb cége.

A XXI. századi fogyasztói társadalmi világ számos betegségre talált gyógymódot, de talán nem túlzás kijelenteni, hogy legalább annyi betegséget, gondot hozott a fejünkre. Megszüntette az éhezést, de létrehozta a tömeges elhízást. Most gyors megoldást kínál rá. A fogyasztók pedig viszik a tablettákat, mint a cukrot. Mi, emberek, mindig a könnyebb utat választanánk, de a könnyebb út általában nem a jó út. A változásokért igenis meg kell szenvedni és áldozatokat kell hozni. Nincs olyan, hogy valami egy csettintésre meg fog oldódni. A probléma gyökerét a tabletta nem tudja orvosolni. Ráadásul a biztonságosként hangoztatott termékeket sem igazolja mindig a történelem. 

Nyitókép: Pixabay