2024. április 27., szombat

A sivatagban nem inog Novak trónja

Indian Wellsben ma rajtol a legrangosabbnak tartott, ezáltal az ötödik vagy sivatagi Grand Slamnek is nevezett 1000-es rangú mestertorna. Mindkét mezőnyben fellép a csaknem teljes élmezőny, közöttük a világelső Novak Đoković és Iga Świątek, a címvédő Carlos Alcaraz és Jelena Ribakina, az idei Australian Open bajnokai, Jannik Sinner és Arina Szabalenka, továbbá Danyiil Medvegyev, Andrej Rubljov, Alexander Zverev, Holger Rune, illetve Jessica Pegula, Unsz Dzsabir, Markéta Vondroušová, Jelena Osztapenko stb. Külön figyelmet vált ki Rafael Nadal játéka, bár a 20-szoros GS-bajnoktól nem kellene túl sokat elvárni, a mezőnyben pedig szerepel további néhány korábbi híresség, mint például Andy Murray, Stan Wawrinka, Venus Williams és Caroline Wozniacki, valamint a fiatal, de sérülésekkel bajlódó brit Emma Raducanu. A férfiaknál 7 GS-bajnok és 5 világelső, a nőknél 13 GS-bajnok és 8 világelső játszik. Utóbbiakból lehetne jóval több is, de különböző okok miatt nem indulhat Barbora Krejčíková, Petra Kvitová, Bianca Andreescu és Simona Halep.

A sorsolás szerint Đoković a 2. fordulóban az ausztrál Aleksandar Vukićtyal vagy selejtezőssel kezd, a negyeddöntőben Hubert Hurkacz, az előöntőben pedig Medvegyev vagy Rune következhet. Dušan Lajović a finn Emil Ruusuvuorival, Miomir Kecmanović az olasz Lorenzo Sonegóval, Marozsán Fábián pedig az ausztrál Alex Popyrinnal kezd. A selejtezőben nagyon gyenge teljesítménnyel elbukott Hamad Međedović is, aki a megnyert első játék után zsinórban 11-et veszített el, mielőtt a második játszmában szépített volna.

A kaliforniai tornán nem taszítható le a trónról az öt év elteltével először szereplő ötszörös bajnok Đoković, mi több, ilyesmire két héttel később Miamiban sem lesz lehetőség. Ha ugyanis levonjuk a két tornán tavaly szerzett pontokat, a következő élcsoportot kapjuk: 1. Đoković 9675, 2. Alcaraz 7445, 3. Sinner 7310, 4. Medvegyev 6115. Đokovićnak a legrosszabb esetben is 9695 pontja lesz, de ha mindkettőt megnyeri, 11 675 áll majd a neve mögött. Ezzel szemben két tornagyőzelemmel Alcaraznak 9445, Sinnernek 9310, Medvegyevnek pedig 8115 pontja lenne.