2024. május 19., vasárnap

Vége Đoković melbourne-i sorozatának

Novak Đoković számára közép-európai idő szerint pénteken reggel ért véget az Australian Open. A címvédő az elődöntőben négyjátszmás, meglehetősen csúfos vereséget szenvedett az olasz Jannik Sinnertől, aki vasárnap a serlegért az orosz Danyiil Medvegyevvel játszik.

A péntekii kudarc azt jelenti, hogy Đoković 2018 óta először kapott ki Melbourne-ben, és minden ottani szereplést számítva először bukott el az elődöntőben. Igazából nem is a világelső veresége a csalódás, hisz egyetlen sorozat sem tart örökké, hanem a mutatott játék.

Novak erőtlenül, ötlet nélkül, némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy gyámoltalanul játszott a minden erejét és tudását bevető dél-tirolival szemben, aki így pályafutása első nagy döntőjét harcolta ki, és a megszerzett pontokkal is egyre közelít a ranglista éllovasaihoz.
Sinner nagy lendülettel kezdett, és a második játékban már elnyerte Novak adogatását. Az olasznak összesen 11 breaklabdája volt, amiből 5-öt értékesített, a másik oldalon Novak, a fogadójáték legjobbjának tartott teniszezőre nézve nem hízelgő módon, egyetlen alkalmat sem teremtett, hogy elnyerje ellenfele adogatását. Sinner nagy fölényéről tanúskodik az összpontok 128:98-as és az önhibák 54:28-as aránya is.

Medvegyev pénteken óriási csatában, 0:2-ről nyert öt játszmában a német Alexander Zverev ellen. Az orosz hatodik nagy döntőjében a második GS-trófeáért játszik. Medvegyev a serleggel a ranglistán megelőzi Carlos Alcarazt, és feltör a második helyre.

Ma Melbourne-ben a női egyes döntőjében (9 óra 30 perces kezdettel) a fehérorosz címvédő Arina Szabalenka kimondott esélyes a kínai újonc Csinven Dzseng ellen, aki azonban támadó szellemű játékstílusa révén tisztes ellenállást is nyújthat, de győzelmi esélye csak a fehérorosz gyönge napja esetében lehet.

MELBOURNE. – Australian Open, elődöntő, férfiak: Sinner–Đoković 6:1, 6:2, 6:7, 6:3, Medvegyev–Zverev 5:7, 3:6, 7:6, 7:6, 6:3. Vegyes páros: Hszie/Zielinski–Krawczyk/Skupski 6:7, 6:4, 11:9.
OTTIGNIES. – Challenger, 2. forduló: Džumhur–Piros 6:3, 6:4.
LE GOSIER. – Női ITF-torna, 2. forduló: Kozarov–Schmidt 6:1, 7:5.
MONASZTIR. – Női ITF-torna, 2. forduló: Jimenez–Radivojević 6:4, 4:6, 7:5.

HEWITT AZ OTTHONIHÍRESSÉGEK CSARNOKÁBAN
A kétszeres ausztrál Grand Slam-bajnok teniszező, Lleyton Hewitt bekerült az Ausztrál Teniszhírességek Csarnokába. A 42 éves Lleyton Hewitt 2001-ben a US Opent, egy évvel később a wimbledoni Grand Slam-tornát nyerte meg, míg 2005-ben hazájában az Australian Openen döntőzhetett, ám Marat Szafin négy szettben legyőzte őt. Hewitt továbbá kétszer hódította el az ausztrál válogatottal a Davis-kupát, az ATP-világranglistát pedig 80 héten át vezette. Korábban, 2021-ben már beiktatták a Teniszhírességek Csarnokába. Hewitt 1998 és 2016 között volt profi teniszező.

 

Nyitókép: Sinner az utóbbi évek egyik legsúlyosabb vereségét mérte a világelsőre (Fotó: Beta/AP)