2024. május 19., vasárnap

Novak kivágta a huszonegyet

Novak Đoković elődöntős az Australian Openen. A címvédő kedden jó játékkal, négy játszmában győzte le a keményen ellenálló amerikai Taylor Fritzet, amivel az egymás közötti mérleget 9:0-ra módosította. A 3 óra 45 perces mérkőzés döntő mozzanata a világelső 21. breaklabdája volt, amelynek révén a negyedik játszmában 5:3-as előnyt szerzett, amit követően a saját adogatásán zárta a küzdelmet. Novak következő ellenfele a Sinner–Rubljov mérkőzés továbbjutója lesz.

Az olasz ellen 4:2-re, az orosszal szemben pedig 5:1-re vezet. Az első játszmában Đoković nyolc breaklabdát hagyott ki, majd a rövidítésben könnyedén szerezte meg a vezetést. A második játékrész kezdetén Novak azonnal elveszítette az adogatást, és hét breaklabda sem volt elegendő, hogy ledolgozza a hátrányt. Az 1:1-es állás után a szerb minden tekintetben felülkerekedett, négyszer is breakelt, így Melbourne-ben 11., összesen pedig 48. alkalommal jutott elődöntőbe a nagy tornákon. Ezzel kapcsolatos statisztikai adat, hogy Novak az Australian Openen soha nem veszített sem az elődöntőben, sem pedig a döntőben, és jelenleg 33:0-s sorozatot tud felmutatni. Legutóbb hat éve, a csuklóműtét utáni kényszerpihenőről visszatérve, a nyolcaddöntőben a koreai Hjeong Csungtól kapott ki, aki azon a tornán még Danyiil Medvegyevet és Alexander Zverevet is megverte, és elődöntős volt.

A keddi Novak-győzelem – egyébként a 700. diadala a kemény borításon – azt is eredményezte, hogy a torna kezdetén a világelsőségért indult hármas viadal kettősre csökkent, hisz az orosz Danyiil Medvegyevnek már nincs esélye visszaülni a trónra, viszont Carlos Alcaraz még átveheti a ranglista első helyét.

A nőknél a US Open bajnoka és Melbourne-ben a 4. kiemelt amerikai Cori Gauff lett az első elődöntős. Gauff váratlanul nehéz, több mint háromórás csatában győzte le az ukrán Marta Kosztjukot, akinek az ellenállását a harmadik játszma elején három gyors breakkel törte meg. A négy között Gauff ellenfele a címvédő fehérorosz Arina Szabalenka lesz, aki tegnap a Roland Garros 2021-es bajnoknőjét, a cseh Barbora Krejčíkovát búcsúztatta.

Ma a melbourne-i negyeddöntőben az Alcaraz–Zverev, Medvegyev–Hurkacz, illetve Nosková–Jasztremszka és Kalinszkaja–Dzseng meccsek következnek.

MELBOURNE. – Australian Open, férfiak, negyeddöntő: Đoković–Fritz 7:6, 4:6, 6:2, 6:3. Nők, nyolcaddöntő: Dzseng–Dodin 6:0, 6:3. Negyeddöntő: Szabalenka–Krejčíková 6:2, 6:3, Gauff–Kosztjuk 7:6, 6:7, 6:2.

 

Nyitókép: Arina Szabalenka „szétterrorizálta” Grand Slam-bajnok ellenfelét a negyeddöntőben (Fotó: Beta/AP)