2024. május 19., vasárnap

Đoković újra a hajnali műszakban

Novak Đoković ma Melbourne-ben az 58. nagy negyeddöntőjében a 48. elődöntőért játszik. Ellenfele az amerikai Taylor Fritz, aki ellen 8:0-ra vezet az eddigi meccseken, a párharc pedig közép-európai idő szerint reggel 4.30 és 5.00 között kezdődik a Gauff–Kosztjuk női csata befejeztével. Đoković tehát másodszor egymás után a mi időnk szerinti hajnali műsorban kapott helyet, hisz Adrian Mannarinóval is korán kezdett.

A férfitorna mai rangadójának a Sinner–Rubljov meccs számít, amelyet 9 órára írtak ki. A világelsőt, aki Melbourne-ben e státusza megőrzéséért is harcol, nem csak a 25. nagy serlegért, a mai mérkőzés nagy esélyesének lehet kihirdetni, bár Fritz egyáltalán nem naiv játékos… Egy hosszú, kellemetlen sorozat megszakításáért játszik a pályafutása 300. győzelmét vasárnap jegyzett orosz Andrej Rubljov is, aki a nagy tornákon kilencszer volt már negyeddöntős, de e szakaszban rendre veszített. Jannik Sinner e tekintetben sikeresebb, hisz ő tavaly Wimbledonban az ötödik negyeddöntőjében vívta ki első győzelmét.

Miomir Kecmanović menetelése a nyolcaddöntőben ért véget. Carlos Alcaraz magabiztosan nyert, és a negyeddöntőben a német Alexander Zverevvel játszik, aki öt játszmában verte meg a brit Cameron Norrie-t. Arthur Chazaux csak az első játszmában fenyegette Hubert Hurkaczot, amikor végül leadta a 3:0-s előnyt, Danyiil Medvegyev pedig fölényesebben is nyerhetett volna a portugál Nuno Borges ellen, de a harmadik játszmában az 5:2-es vezetést nem váltotta győzelemre.

A nőknél hétfőn a nagy tornák új negyeddöntőseit avatták. Előbb az ukrán Dajana Jasztremszka mindkét játszmában hátrányból verte meg a veterán Viktorija Azarenkát, majd a cseh Linda Noskovának könnyű dolga volt, hisz Elina Szvitolina mindössze három játék után hátizomsérülésre hivatkozva visszalépett. Mivel a negyeddöntőben egymással mérkőznek, Nosková vagy Jasztremszka először jut majd Grand Slam-torna elődöntőjébe. Első negyeddöntős az orosz Anna Kalinszkaja is. Ma a címvédő Arina Szabalenka a cseh veterán Barbora Krejčíková ellen esélyes az 5:1-es egymás közötti mérleg alapján is, míg a Gauff–Kosztjuk találkozón az ukrán lány esetleges sikere nem kizárt, de a torna egyik legvaskosabb meglepetésének számítana.

MELBOURNE. – Australian Open, nyolcaddöntő, férfiak: Alcaraz–Kecmanović 6:4, 6:4, 6:0, Medvegyev–Borges 6:3, 7:6, 5:7, 6:1, A. Zverev–Norrie 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6, Hurkacz–Cazaux 7:6, 7:6, 6:4. Nyolcaddöntő, nők: Nosková–Szvitolina 3:0 – feladás, Jasztremszka–Azarenka 7:6, 6:4, Kalinszkaja–Paolini 6:4, 6:2.

 

Nyitókép: Kecmanović nem tudott szívességet tenni Đokovićnak, nem tudta megszorítani Alcarazt (Fotó: Beta/AP)