2024. május 9., csütörtök

Đoković három meccslabdáról veszített

Szerbia válogatottja nem jutott be a Davis-kupa döntőjébe. Az elődöntő szombati meccsén Olaszország 2:1 arányban nyert, a találkozó tragikus alakja pedig Novak Đoković volt, aki három kötött meccslabdáról kapott ki Jannik Sinnertől. Előzőleg Miomir Kecmanović le tudta győzni a játék közben lesérült Lorenzo Musettit, a végén pedig az olasz páros tett pontot a találkozó végére, így az olaszok az este Ausztráliával játszottak a serlegért.

Kecmanović és Musetti meccse nagyon szorosnak indult – a csapatvezetőség újra Kecmanivićnak szavazott bizalmat, noha a mérlege Musettival 0:2-re állt, Györéé pedig 6:2-re –, az olasz azonban a második játszmában erősen visszaesett, majd orvost hívatott, végül kevés mozgással zárta a teljes mértékben egyenlőtlenné vált küzdelmet. Miomir győzelme megnyitotta a döntő kapuját, és Đoković csaknem át is bújt rajta. Tizenegy napon belül immár harmadszor játszott Sinnerrel, és ismét keményen csatáztak.

Az olasz két breakkel nyerte meg az első szettet, Đoković ugyanilyen mértékben vágott vissza, majd a döntő játszma elején kihagyott két breaklabdát. A hajrában és 5:4-es vezetésnél 40:0-ja, azaz három kötött meccslabdája volt, ami a pályafutása során csaknem rendre biztos győzelemmel ért fel. Mindössze három alkalommal veszített meccslabdáról: Mihail Juzsnyij (2007, Rotterdam), Rafael Nadal (2009, Madrid) és Marin Čilić (2018, Queens) ellen, és Novak meg a szurkolói bánatára ez a szombati lett a negyedik. Az említett eredmény után még 13 labdamenetet játszottak, és Sinner 13:3-as részeredménnyel nyert. Meg kell még említeni, hogy Novak ismét a többségben az olasznak szorító nézőtérrel is fölöslegesen veszekedett, ami elvonhatta a figyelmét a játékról, különösen a páros meccs alatt.

A 2023-as idényből ezek után még a kedden Dzsiddában kezdődő U21-es mestertorna maradt, amelyen Hamad Međedović is érdekelt.

MÁLAGA. – Davis-kupa, elődöntő: Szerbia–Olaszország 1:2 (Kecmanović–Musetti 6:7, 6:2, 6:1, Đoković–Sinner 2:6, 6:2, 5:7, Đoković/Kecmanović–Sinner/Sonego 6:3, 6:4), Ausztrália–Finnország 2:0 (Popyrin–Virtanen 7:6, 6:2, De Minaur–Ruusuvuori 6:4, 6:3).

 

Nyitókép: A párosok meccsén Đokovićot nyugtatgatni kellett (Fotó: Beta/AP)