2024. május 8., szerda
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Terjeszkedés

Elterjedt a hír, hogy Szaúd-Arábia szívesen lenne a nemzetközi teniszélet szerves része, és állítólag már el is dőlt, hogy rangos tornák szervezői lesznek, sőt már készpénznek vehető, hogy a dúsgazdag ország 2025 januárjában 1000-es rangú mestertornát rendezhet.

A történet már nem egészen új, Szaúd-Arábia már egy ideje komoly erőfeszítéseket tesz, hogy tornákat kapjon. Bemutatót már rendezett, megfelelő létesítmény ehhez már van, és akár 40 ezres férőhelyű centerpályával is rendelkeznek, ami még a New York-i centerpályánál, az Arthur Ashe Stadionnál is nagyobb, és – tegyük fel próbaként – megkapták a jövő nemzedék idei évzáró mestertornáját.

Mint kiderült, az araboknak eszük ágában sincs alulról kezdeni, kis tornákkal indulni a versenynaptárban, és idővel felfejlődni a legnagyobb díjalapot nyújtók közé. Két hónap múlva, hogy bizonyítsák, csakis a legjobb és a legnagyobb érdekli őket, amire nem sajnálják az anyagiakat, Szaúd-Arábia új bemutatót rendez. A két fő meccsen nem akárkik játékára kötöttek szerződéseket. A férfiaknál a ranglista első két helyezettje, Novak Đoković és Carlos Alcaraz ütöget majd egy kicsit a teniszparadicsommá varázsolt sivatagi környezetben, a nőknél pedig a fehérorosz világelső Arina Szabalenka és az arab világban minden idők legjobbja, a tunéziai Unsz Dzsabir vállalta a kiemelt összegű tiszteletdíj ellenében a játékot.

Ha ez rendben lefolyik, semmi ok azt hinni, hogy gond lehetne egy (idővel valószínűleg egyre több) hivatalos tornán is. Az a hír, hogy azonnal 1000-sel kezdenének, nem a hivatalos csatornákon, de azokat idézve, kerülőúton jutott el a médiához, és egyetlen esetben sem tartalmaz feltételes módot, üzenve, hogy a felek titokban már mindent megbeszéltek, és politika és emberi jogok ide, politika és emberi jogok oda, az ATP és a WTA – noha nem szenvednek különben sem anyagiak hiányában – nem finnyás az arab kőolajból származó milliókra.

Attól nem kell tartani (bár ki tudja), hogy a szaúdiak nagy lelkesedéssel és még nagyobb pénzzel egy párhuzamos teniszéletet teremtenének, kirántva a szőnyeget az ATP és a WTA alól. Egy biztos, női tornát tartani ott mindennél nagyobb kihívás lesz, és ehhez sokkal nagyobb toleranciára lenne szükség, mint amire reálisan kilátás van. Katar, az Emírségek és Kuvait már megmutatták, hogy semmi sem lehetetlen, és a merev vallási rend sem kötelezően akadály, ha azok, akiktől az egész függ, jól jövedelmező boltot látnak benne.

A végére az volt a tervem, hogy felsorolom az ATP- és WTA-ranglistákon található szaúdi teniszezők nevét. Nem tehetem sajnos, mert nincs belőlük egy sem. Ami csak bizonyíték arra, hogy Szaúd-Arábia nem valami nemzeti fellángolásból kifolyólag igényli a teniszt. A sportág érdekes módon majd egy-két bombaerős bemutató és egy 1000-es torna után kezdene ott gyökereket verni.

Nyitókép: Illusztráció/Pexels