2024. április 30., kedd

Györe: hat döntő, három titulus

Habár a legjobbak idényének kellős közepén járunk, hisz éppen véget ér a madridi, de már kezdődik is a római 1000-es rangú torna, vajdasági és magyar szempontból nézve a nap legfontosabb teniszhíre, hogy a zentai Györe László a dalmáciai Bolban, pályafutása hatodik döntőjében, harmadik titulusát nyerte. Györe 2012-ben Szabadkán veszített döntőt, 2013-ban Nagykikindán és Zlatiboron nyert, azután Cipruson kettőt veszített, idei első zárómeccsét pedig tegnap megnyerte.

Az új pontokkal a ranglistán jelenleg 470. helyezett játékos május 19-én feltör a 420. pozíció tájára, ami eddigi fölényesen legjobbja lesz. Hét nap múlva Györe így a nyolcas számú szerbiai teniszező lesz Đoković, Lajović, Tipsarević, Troicki, Krajinović, Bozoljac és Krstin mögött. A zentai játékos, aki június 2-án ünnepli 19. születésnapját, a boli elődöntőben az esélyesebbnek vélt ausztrál Jordan Thompsont győzte le három játszmában, tegnap pedig azt a szlovén Mike Urbaniját múlta felül fölényesen, akit áprilisban Pulában egyszer már legyőzött.

Novak Đoković, ha semmi sem jön közbe, háromhetes kényszerszünet után tér vissza a versenyzéshez. A ranglistán második szerb a római 1000-es tornán, amelyet a múltban kétszer nyert meg, erőnyerő az 1. fordulóban, a másodikban pedig a cseh Radek Štepanek lesz az ellenfele, akivel 9:1-re áll a mérlege. A nyolcaddöntőben a spanyol Tommy Robredo vagy a német Philipp Kohlschreiber következhet, a negyeddöntőben David Ferrer, Kej Nisirkori vagy a lett Ernests Gulbis, az elődöntőben pedig kettőjük 35. párharcában a svájci Roger Federer. A másik ágon a címvédő Rafael Nadal legkomolyabb riválisai Stanislas Wawrinka, Andy Murray, Tomáš Berdych, Grigor Dimitrov, Roberto Bautista és John Isner lehetnének. A legrosszabb sorsolása a japán Nisikorinak van, aki a kimerítő madridi hét után Gulbisszal kezd, Ferrerrel pedig a nyolcaddöntőben mérkőzhet. Nem lenne meglepetés, ha a japán teniszező Rómában semmire sem vinné, vagy talán vissza is lépne.

Dušan Lajovićnak egy győzelem kell még Rómában a táblára kerüléshez, hisz a selejtező rajtján legyőzte az orosz Alex Bogomolovot, a tábláért pedig a spanyol Pablo Carrenóval játszik.

A női tornán Jelena Janković erőnyerő a rajton, a 2. fordulóban pedig a KuznyecovaKirilenko orosz rangadó továbbjutójával mérkőzik. Ana Ivanović az olasz Karin Knapp-pal kezd, a 2. fordulóban pedig a belga Kirsten Flipkens és a francia Alize Cornet meccsének győztese következik. Bojana Jovanovski az 1. fordulóra az amerikai Sloane Stephenst kapta ellenfeléül. Az 1. forduló rangadója, a Kuznyecova–Kirilenko találkozón kívül, a StosurLisicki meccs lesz.

A madridi 1000-es torna döntőjében a múlt este a címvédő és világelső Rafel Nadal és a legjobb japán teniszező, Kej Nisikori játszottak. Nadal a negyeddöntőben zsinórban 17. alkalommal verte a cseh Berdychet, amivel beállította egy másik cseh, Ivan Lendl csúcsát, azzal, hogy Lendl sose veszített az amerikai Tim Mayotte ellen, a spanyol pedig azután kezdte meg a nagy sorozatot, hogy a 2006-os madridi torna után 1:3 volt a mérlege Berdychhel. Nisikori a két veterán spanyolt, Feliciano Lópezt és David Ferrert verte az előző két körben. Ez a második csaknem háromórás dráma volt, amelyben a japán csak a 10. meccslabdát használta ki a teniszkubikos hírében álló Ferrer ellen. A japán ezzel a győzelemmel biztosította a ranglista 9. helyét, ami hazája férfi teniszezőinek a legjobb teljesítménye. A japán nők közül is csak Kimiko Date és Aj Szugijama tudott helyet kiharcolni a legjobb tíz között.

A madridi női torna döntőjébe Marija Sarapova és Simona Halep jutottak. Az orosz az elődöntőben könnyen törte át a lengyel Agnieszka Radwanska védelmét, a román pedig az elveszített első játszma után leiskolázta a cseh Petra Kvitovát.

A nagyszombati női ITF-torna elődöntőjében Aleksandra Krunić három játszmában kapott ki a cseh Barbora Záhlavovától, Antalyában pedig a kétnapos esőszünet után Barbara Bonić legyőzte az amerikai Turvyt, majd a negyeddöntőben játék nélkül nyert az orosz Afanaszijeva ellen. Bonić az elődöntőben az ukrán Alona Szotnikovával találkozott, és három játszmában szenvedett vereséget.

Sikerélményben volt része a magyar férfitenisznek is, hisz a válogatott Szegeden 2:0-ra legyőzte Grúziát, és visszajutott a Davis-kupa zónájának második csoportjába.

A héten a szamarkandi challengeren Peđa Krstin a selejtezőből vár ellenfelet, Heilbronban pedig Filip Krajinović és Fucsovics Márton érdekelt. A zombori játékos a ranglistán 183. moldvai Radu Albottal, a magyar pedig a 122. helyezett kanadai Frank Dančevićtyel vív meg a rajton. A prijedori futures tornán Györe László a 2., a magyar Madarász Gergely a 8. kiemelt lesz, Tunéziában pedig Nikola Milojević a hármas rajtszámmal indulhat. A prágai női tornán Babos Tímea, Sarm es-Sejkben Nina Stojanović, Izraelben Totka Noémi, Lengyelországban Argyelán Csilla, Antalyában pedig Barbara Bonić szerepel.

MADRID. – A női torna negyeddöntőjében: A. Radwanska–C. Garcia 6:4, 4:6, 6:4, elődöntő: Halep–Kvitová 6:7, 6:3, 6:2, Sarapova–A. Radwanska 6:1, 6:4, férfiak, negyeddöntő: Nadal–Berdych 6:4, 6:2, Nisikori–F. López 6:4, 6:4, Bautista–Giraldo 6:3, 6:4, Ferrer–Gulbis 7:6, 6:3, elődöntő: Nadal–Bautista 6:4, 6:3, Nisikori–Ferrer 7:6, 5:7, 6:3.

RÓMA. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Lajović–Bogomolov 6:2, 6:1. Fő torna, 1. forduló: Stepanek–Andujar 5:7, 6:3, 6:4, Chardy–Haase 6:4, 6:4.

BOL. – A futures torna elődöntőjében: Györe–Thompson 6:4, 4:6, 6:3, döntő: Györe–Urbanija 6:1, 6:2.

NAGYSZOMBAT. – A női ITF-torna elődöntőjében: Záhlavová–Krunić 4:6, 6:2, 6:3.

ANTALYA. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Bonić–Turvy 7:6, 6:0, negyeddöntő: Bonić–Afanaszijeva – küzdelem nélkül, elődöntő: Szotnikova–Bonić 6:7, 6:4, 6:3.