2024. május 9., csütörtök

Alcaraz Wimbledon új királya!

Novak Đoković nem védte meg a tavalyi serleget, tegnap öt játszmában veszített a wimbledoni döntőben a 20 éves Carlos Alcaraz ellen, aki pénteken este az elődöntőben leiskolázta a 3. kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet, és most pályafutása második Grand Slam-diadalát aratta, és megőrizte a világranglista első helyét.

Đoković azonnal breaklabdával szembesült, amit hárított, majd kétszer is elnyerte a fiatal spanyol adogatását, így az első játszmát 35 perc alatt, mindössze két önhibával, könnyedén nyerte meg. A másodikban a spanyol 2:0-ra vezetett, Đoković ledolgozta a hátrányt, és a rövidítésig fej fej mellett haladtak. Abban Đokovićnak játszmalabdája volt, de hibázott, amit Alcaraz kihasznált, és megnyerte a játékrészt. A harmadik játszmában a spanyol uralta a pályát, amit három breakkel koronázott meg. A negyedikben Novak kamatoztatta Alcaraz hibáit, és következhetett a döntő játszma, amelyben egyetlen break döntött.

Novak Đoković néhány döntő pillanatban hibázott, és ez soknak bizonyult Carlos Alcaraz ellen (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković néhány döntő pillanatban hibázott, és ez soknak bizonyult Carlos Alcaraz ellen (Fotó: Beta/AP)

A 24 éves cseh Markéta Vondroušová lett a női tenisz új Grand Slam-bajnoka. A balkezes Markéta, aki 2019-ben a Roland Garroson veszített döntőt, és azóta közepes szinten teljesített, a londoni füvön, a ranglista 42. helyezettjeként rajtolva, élt az alkalommal, hogy a fő esélyesnek tartott trió – Świątek, Szabalenka, Ribakina – egyike sem állt az útjában, és a torna történetének első nem kiemelt bajnoka lett. Peyton Stearns, Veronika Kudermetova, Donna Vekić, Marie Bouzková, Jessica Pegula, Elina Szvitolina és Onsz Dzsabir voltak sorban az ellenfelei, és csak két játszmát veszítve, kitartó támadójátékkal, elsősorban a precízen helyezett tenyeresekkel verte meg őket, amivel feltört a ranglista 10. helyére, míg a tunéziai ellenfele már harmadik nagy döntőjében maradt alul.

A héten a svájci Gstaadban Györe László a selejtezőből kapta első ellenfelét, a belga Zizou Bergset. Ugyanott Miomir Kecmanović erőnyerő a rajton, Hamad Međedović pedig táblára jutott. Båstadban Dušan Lajovićnak is selejtezős ellenfele lesz.

Ezekben a napokban sikeresek a szerbiai lányok. Olga Danilović megnyerte a båstadi challengert, amivel megvédte a tavalyi lausanne-i pontok háromnegyedét, és csak 11 helyet ront a ranglistán. E héten Palermóban lesz javítási alkalma, ahol a WTA-tornán a mindenképpen legyőzhető olasz Lucrezia Stefaninivel kezd, és a sorsolás alapján akár negyeddöntős is lehet. A 17 éves Mia Ristić ugyanott az este a tábláért játszott. Lola Radivojević a 60 ezres amstelveeeni ITF-torna döntőjében az észt veterán Kaia Kanepi ellen veszített.

Markéta Vondroušová nem kiemeltként történelmet írt Wimbledon füvén (Fotó: Beta/AP)

Markéta Vondroušová nem kiemeltként történelmet írt Wimbledon füvén (Fotó: Beta/AP)

WIMBLEDON. – Férfiak, elődöntő: Alcaraz–Medvegyev 6:3, 6:3, 6:3. Döntő: Alcaraz–Đoković 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4. Nők, döntő: Vondroušová–Dzsabir 6:4, 6:4. Férfi páros, döntő: Koolhof/Skupski–Granollers/Zeballos 6:4, 6:4. Ifik, döntő: Searle (brit)–Demin (orosz) 6:4, 6:4. Lányok, döntő: Ngounoue (USA)–Bartunková (cseh) 6:2, 6:2.
GSTAAD. – ATP-torna, selejtező: Međedović–Gaio 6:3, 7:6. A tábláért: Međedović–Virtanen 7:6, 6:4.
PALERMO. – WTA-torna, selejtező: Ristić–Büyükakçay 6:7, 7:6, 7:5.
BUDAPEST. – WTA-torna, selejtező: Sharma–Stolmár 6:1, 6:0.
BÅSTAD. – Challenger, nők, döntő: Danilović–Navarro 7:6, 3:6, 6:3.
AMSTELVEEN. – Női ITF-torna, elődöntő: Radivojević–Akugue 3:6, 6:3, 6:4. Döntő: Kanepi–Radivojević 6:2, 7:6.
SASKATOON. – Női ITF-torna, negyeddöntő: Kozarov–Smith 3:6, 7:5, 6:3. Elődöntő: Bektas–Kozarov 6:3, 6:2.

Nyitókép: (Fotó: Szerbiai RTV / screenshot)