2024. április 30., kedd
FOCIMIX

A klubok megtartanák az öt cserelehetőséget

A vezető európai klubok azt szeretnék, ha az UEFA ebben a szezonban is engedélyezné az 5 cserelehetőséget a BL és az El főtábláján. Az ECA az UEFA végrehajtó bizottságának szeptember 24-ei, budapesti ülésén szeretné elérni, hogy hosszabbítsák meg a szabályt a nemzetközi sorozatokban. Andrea Agnelli, az ECA vezetője kifejtette, hogy a szabály további alkalmazása egységessé tenné a játékot az egész kontinensen. A futball szabályalkotó testülete (IFAB) a járvány miatt annak érdekében, hogy csökkenjen a játékosok terhelése, engedélyezte az 5 cserelehetőséget. Az UEFA a BL és az El nyári befejezésekor élt ezzel az opcióval, ugyanakkor a két sorozat 2020/2021-es idényének selejtezőjében visszatért a 3 cserelehetőségre. Az IFAB jövő augusztusig meghosszabbította a 3 helyett 5 cserét engedélyező szabályt, de az egyes nemzeti bajnokságoknak saját jogkört adott annak alkalmazására. A spanyol, a német és a francia liga is az 5 csere megtartása mellett döntött, a PL azonban visszatér a 3 változtatási lehetőséghez, ahogy a magyar élvonal is így tett.

Dzsudzsák Shane Tusuppal készül

Shane Tusuppal készül a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs. A 33 éves klub nélküli, így szabadon igazolható szélső, valamint az amerikai szakember együttműködése a fizikális felkészülésre összpontosul. Az MTK-nál edző Dzsudzsák elmondta, komoly célok lebegnek előtte, Shane Tusup pedig biztosította arról, hogy tudna neki segíteni. „A pályafutásom ezen szakaszában szerettem volna, ha egy erős, kemény, elismert szakember irányítja a fizikális felkészülésemet. Sikeres karriert tudhatok eddig magam mögött, ahogy Shane is komoly sikereket ért el az úszásban, újabban pedig a labdarúgásban is. Tudom, hogy kemény munkával mit ért el a sportolóival, bízom a szakértelmében” – nyilatkozta Dzsudzsák. Shane Tusup elmondta, Dzsudzsák többször bizonyította, hogy a magyar válogatottért bármire képes, és bízik benne, hogy a közös munka gyümölcseként még számos nagy sikert érhet el mind klubszinten, mind a nemzeti csapat kapitányaként.

Cillessen hetekre kidőlt

Jasper Cillessen sérülten tért vissza a holland válogatottól a Valenciához, amely így nem számíthat rá a spanyol bajnokság nyitányán. A valenciai klub a honlapján közölte, hogy a kapus a szerdai edzést sem tudta befejezni, mert a bal lábában fájdalmat érzett. Az orvosi vizsgálatok részleges izomszakadást állapítottak meg nála. A Marca című sportnapilap szerint Cillessen három hétig lesz harcképtelen. Az újság hozzátette, a 31 éves kapus sérülése és kiesése pluszproblémát jelent a Valenciának, amely az átigazolási időszakban szeretne megválni a játékostól. Az anyagi válságban lévő egyesület számára túl nagy teher a kapus évi 10 millió eurót meghaladó költsége.

Messi játszhat a vb-selejtezőn

Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) szerint Lionel Messi eltiltása elévült, így a Barcelona sztárja pályára léphet a válogatott első vb-selejtező mérkőzésén, október 8-án, Ecuador ellen. A 33 éves támadót a tavalyi Copa América bronzmeccsén kiállították, ráadásul korrupcióval vádolta meg a dél-amerikai futballvezetőket, ezért egymeccses eltiltást kapott. Eredetileg az Ecuador elleni, Buenos Aires-i találkozón töltötte volna le a büntetését, de az AFA mégis nevezni fogja a mérkőzésre.

Batshuayi kölcsönben

A hétvégén el PL-szezon egészében a Crystal Palace-nál játszik majd kölcsönben Michy Batshuayi, a Chelsea vb-bronzérmes belga csatára. A Palace csütörtökön jelentette be, hogy a 26 éves futballista a 2018/2019-es idény második feléhez hasonlóan kölcsönben szerepel majd a Selhurst Parkban. Batshuayi 13 összecsapáson 6-szor volt eredményes a Palace színeiben, amikor előzőleg kölcsönben ott futballozott.

Higuaín Amerikában folytatja

Sajtóhírek szerint az Egyesült Államokba igazol GonzaloHiguaín, az olasz bajnok Juventus argentin labdarúgója. Egybehangzó olasz médiainformációk alapján a 32 éves csatár már meg is egyezett a távozásáról a torinói klubbal, miután előrehaladott tárgyalásokat folytat az Inter Miami csapatával. Az amerikai egyesület tulajdonosai között van többek között DavidBeckham is. A világbajnoki ezüstérmes Higuaín 2016 óta a Juventus játékosa, közben szerepelt kölcsönben a Milannál és a Chelsea-nél is. Az előző szezonban 32 bajnoki meccsen nyolc gólt szerzett.