2024. április 30., kedd

A hosszabbítás hosszabbításában jutott tovább Ukrajna

A két kék-sárga, a labdabirtoklásban eddig nem tündöklő csapat egyaránt örülhetett a verhető nyolcaddöntős ellenfelének, a lehetőséget megszimatolva pedig Svédország és Ukrajna kifejezetten élvezetes mérkőzést is játszott egymással.

A 27. percben az ukránok szereztek vezetést: Andrij Jarmolenko a tizenhatos jobb széléről a balra ívelt, Olekszandr Zincsenko bombájába pedig Robin Olsen csak beleérni tudott, de hárítani nem. A svédek azonban még a félidő vége előtt egyenlítettek, Emil Forsberg húsz méterről eleresztett lövése megpattant Illja Zabarnij lábán, így a már vetődő kapus számára elérhetetlen volt a labda. A svédek sztárjának remek Eb-szereplése ezzel folytatódott, hiszen már negyedik gólját szerezte, egyúttal pedig azzal a különlegességgel büszkélkedhetett, hogy eddigi összes kapura tartó lövéséből gól lett.
A második játékrész ugyan gólt nem hozott, akciót azonban bőven. Olsennek és Heorhij Buscsannak is bőven akadt védenivalója, emellett Forsberg kétszer is kilőtte a kapufát, a másik oldalon pedig Szerhij Szidorcsuk tett ugyanígy. Az utolsó negyed órában lanyhult az iram, a csapatok mintha már a hosszabbításra készültek volna, ami így elkerülhetetlenül meg is érkezett.
A 98. percben aztán a svédeket érte komoly vérveszteség: pillanatokkal azt követően, hogy Janne Andersson a pályára küldött három támadó szellemű játékost, a védelemből Marcus Danielson kiállíttatta magát, amikor egy elkésett becsúszással elkaszálta Artem Beszedint. Nem csak őt kellett azonban ápolni, egy egész sor játékos kisebb-nagyobb sérülései miatt állt a játék a hátralévő időben, és bár az ukránok átvették a kezdeményezést, a svédek jól állták a sarat... egészen a hosszabbítás hosszabbításáig. Zincsenko balról érkező beadását a csereként beállt Artem Dovbik a kapuba fejelte, amikor talán már senki nem számított erre! Drámai, hullámzó és fizikális mérkőzés végén Ukrajna jutott a negyeddöntőbe, s Rómában Angliával találkozik majd július 3-án.

Glasgow: Svédország–Ukrajna 1:1 (1:1), hosszabbítás után 1:2

Hampden Park, vezette: Daniele Orsato (olasz). Gólszerzők: Forsberg a 43., illetve Zincsenko a 27. és Artem Dovbik a 121. percben.