2024. május 20., hétfő

Leventének ezüst jutott

Darabos László parádés győzelme után a magyar kötöttfogású küldöttségnek mégsem sikerült megszereznie a második aranyérmet a spanyol Compostellában zajló junior-Európa-bajnokságon, pedig Lévai Levente (72 kg) nem volt messze tőle. Döntős ellenfele az azeri Nurulajev volt, aki az U17-es korosztályban világ- és Eb-bronzérmes volt, s aki az első menetben egy pörgetéssel 5:0-s előnybe került. Levente szépíteni tudott, de a parterre-helyzetben nem tudott mit kezdeni ellenfelével, így 5:3-ra elveszítette a finálét. A Honvéd versenyzőjének viszont az ezüstérme is szépen csillog, lévén nagyon fiatal birkózó.

A női mezőnyben Nyikos Veronika (76 kg) beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a címvédő az elődöntőt is könnyen abszolválta, 8:3-ra nyert a török Batir ellen, s a tegnap esti döntőben a német Kuehnnel találkozott. A dunaújvárosi nagylánynak elméletileg nem lehetett túl nagy gondja vele, mert a német eddig csak egy U20-as ötödik helyet tudott felmutatni. A magyar női szakággal kapcsolatban is voltak konkrét elvárások, kérdés azonban, hogy tegnap mire vitte a további öt versenyző, mert szerdán Nyikosén kívül komolyabb eredménye nem született a magyar csapatnak, kivéve Szenttamási Rózát (55 kg), aki a bronzért birkózott az olasz Danisével.

A szerb lányok közül Jovana Radivojević (59 kg) vereséggel kezdett, de vigaszágra került, ahol legyőzte a litván Dilytet, a tegnapi bronzmeccsen pedig a török Akbasszal küzdött meg. Milica Sekulovićnak (55 kg) sikerült egy meccset nyernie a bolgár Musztafova ellen, de a nyolcaddöntőben már csúnyán kikapott (11:0) az említett Danisétól, és kiesett.

Bajnokok, kötöttfogás, 55 kg: Elmir Alijev (azeri). 60 kg: Anri Kozrevanidze (grúz). 63 kg: Yurik Hoveyan (örmény). 67 kg: Azat Sariyar (török). 72 kg: Ruszlan Nurulajev (azeri), 2. Lévai Levente (magyar). 77 kg: Alexandru Solovei (moldovai). 82 kg: Mikael Johansson (svéd). 87 kg: Achiko Bolkvadze (grúz), … 5. Szokol Levente (magyar) és Andrija Mihajlović (szerb). 97 kg: Gor Ayvazyan (grúz). 130 kg: Darabos László (magyar). Csapatban: 1. Azerbajdzsán 144, 2. Grúzia 134, 3. Törökország 113, … 8. Magyarország 63, … 18. Szerbia 16 pont stb.

Nyitókép: Lévai Levente nem tudta kivédeni az azeri támadását (Fotó: UWW)