2024. július 27., szombat
BIRKÓZÁS

Tibilov és Lévai az olimpián

Magyar és szerbiai szempontból is jutott valamennyi öröm az Isztambulban tegnap befejeződött olimpiai világselejtezőn, miután a kötöttfogás 60 kg-ban Georgij Tibilov, 77 kg-ban pedig Lévai Zoltán harcolta ki a bronzérmet, ezzel együtt a párizsi repjegyet. Tibilov a legfontosabb meccsen a román Arnautot győzte le 5:2-re, Lévai pedig 3:0-ra az amerikai Beyt. A többi súlycsoportban az utolsó kvótákat az egyiptomi Elsayed (67 kg), a lengyel Kulynycz (87 kg), a kirgíz Dzsuzupbekov (97 kg) és az orosz Pavel Hlincsuk (130 kg) szerezte meg.

A nőknél Orsós Sztalvira (53 kg) két győzelem után az elődöntőben a moldáv Dragutantól kikapott és a vigaszágra került, de kiderült, hogy részleges bokasérülést szenvedett és feladásra kényszerült. Galambos Ramónát (57 kg) az oroszok kétszeres Eb-győztese, Horosavceva múlta felül, de magával vitte a magyart a vigaszágra, ám ott sem sikerült nyerni, a mongól Boldsaikhan 4:2-re verte.

A kötöttfogásban egyetlen magyar színekben indult versenyzőnek sem sikerült a bravúr, így végleges lett, hogy Párizsban magyar részről Lévai Zoltán (77 kg) és Losonczi Dávid (87 kg), szabadfogásban Muszukajev Iszmail (65kg) és Nagy Bernadett (76 kg) védi a mundér becsületét, Szerbiából pedig Georgij Tibolov (60 kg), Nemes Máté (67) és Aleszandr Komarov (87 kg) lesz ott.