2024. május 8., szerda
BIRKÓZÓ-VB, BELGRÁD

Negyvennégy év után magyar arany szabadfogásban!

Muszukajev Iszmail révén a magyar válogatott megszerezte első aranyérmét a Belgrádban zajló világbajnokságon. A dagesztáni származású, de 2019 óta magyar színekben birkózó versenyző a szabadfogás 65 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében magabiztosan verte meg a Puerto Ricó-i Sebastian Riverát. Muszukajev jól kezdett a fináléban, egy sikeres lábra támadásnak köszönhetően már az első percben 2:0-s vezetést szerzett. Rivera nem találta a magyar stílusának ellenszerét, s hamarosan már 3:0 állt az eredményjelzőn. A már az első menetben megmutatkozó tudásbeli különbség a folytatásban még inkább kidomborodott, Muszukajev gyakorlatilag feltörölte ellenfelével a szőnyeget, ennek ellenére 7:0-s vezetésnél sem állt le. Aztán alig másfél perccel a vége előtt megadta a Puerto Ricó-inak a kegyelemdöfést – a combjánál kiemelte Riverát, és egy hatalmas ívű dobással, technikai tussal (11:0) lezárta a meccset. Muszukajev a magyar válogatott színeiben eddig két vb-bronzot és egy Eb-aranyat nyert, Tokióban pedig ötödik volt. Belgrádi sikerével ő lett a magyar birkózás 21. vb-győztese, ugyanakkor ez csak a második arany szabadfogásban, az elsőt 44 évvel ezelőtt Kovács István nyerte San Diegóban.

Muszukajev a magyar zászlóval szaltózva ünnepelte sikerét (Fotó: MTI)

Muszukajev a magyar zászlóval szaltózva ünnepelte sikerét (Fotó: MTI)

Kedd este a 97 kilogrammosok döntőjével véget értek a szabadfogás idei küzdelmei, a fogásnem utolsó fináléját a bahreini színekben versenyző Ahmed Tazudinov nyerte meg. A női szakág versenyei ugyanakkor dübörögnek, két döntőt már le is bonyolítottak, 55 kg-ban a japán Okuno Haruna, 59-ben pedig a kínai Csang Csi nyert.

Eredmények, szabadfogás, 65 kg: 1. Muszukajev Iszmail, 2. Sebastian Rivera (Puerto Rico), 3. Samil Mamedov (semleges színekben, orosz) és Vazgen Tevanyan (Örményország). 97 kg: 1. Ahmed Tazudinov (Bahrein), 2. Magomedkhan Magomedov (Azerbajdzsán), 3. Kyle Snyder (Egyesült Államok) és Givi Macsarasvili (Grúzia).

Nők, 55 kg: 1. Okuno Haruna (Japán), 2. Jacarra Gwenisha Winchester (Egyesült Államok), 3. Mariana Dragutan (Moldova) és Anastasia Blayvas (Németország). 59 kg: 1. Csang Csi (Kína), 2. Julia Tkacs (Ukrajna), 3. Jennifer Page Rogers (Egyesült Államok) és Othelie Annette Hoeie (Norvégia).

Nyitókép: Muszukajev a magyar zászlóval szaltózva ünnepelte sikerét (Fotó: MTI)