2024. május 9., csütörtök
BIRKÓZÓ-VB, BELGRÁD

Ligeti az éremről és a kvótáról is lemaradt

Ligeti Dániel előbb a bronzmérkőzést, majd a párizsi kvótáért folytatott párharcot is elveszítette a Belgrádban zajló világbajnokság vasárnap esti programjában. A magyarok szabadfogású, a 125 kilogrammosok mezőnyében induló versenyzője az éremért a törökök sztárja, az olimpiai és háromszoros világbajnok Taha Akgül ellen lépett szőnyegre, ám végig alárendelt szerepet játszott, ellenfelének nem kellett különösebben megerőltetnie magát az 5:0-s győzelemhez. A szombathelyi birkózót nagyjából egy óra múlva már újfent szólították, az olimpiai kvótáért a hozzá hasonlóan ötödik helyen záró, semleges színekben induló orosz Abdulla Kurbanovval csapott össze. Ligeti koncentráltan kezdett, két perc elteltével vezetett is, de riválisa még az első menetben fordított, majd a folytatásban esélyt sem adott a magyarnak, aki így az érem után a kvótáról is lecsúszott.

A vb első döntős napja elsöprő amerikai sikert hozott, a négy szabadfogású súlycsoportból háromban tengerentúli győztest hirdettek: a 61 kilósoknál Vitali Arujau, 70 kilóban Zain Retherford, 86-ban pedig az olimpiai bajnok David Morris Taylor nyerte az aranyérmet. A sormintát csak a 125 kilogrammosoknál diadalmaskodó iráni Amir Hoszein Zare törte meg.

Tegnap a délelőtti program során a szabadfogás 65 és 97 kilós súlycsoportjainak selejtezőit bonyolították le, valamint a nők (55 és 59 kg) számára is megkezdődött a világbajnokság. Este a 79, 92, 57 és 74 kilósok helyosztóit rendezték meg.

Eredmények, szabadfogás, 61 kg: 1. Vitali Arujau (Egyesült Államok), 2. Abaszgadzsi Magomedov (semleges színekben, orosz), 3. Tajrbek Zsumasbek Uulu (Kirgizisztán) és Sota Partenadze (Grúzia). 70 kg: 1. Zain Allen Retherford (Egyesült Államok), 2. Amirmohammad Jazdanicserati (Irán), 3. Ramazan Ramazanov (Bulgária) és Arman Andreszjan (Örményország). 86 kg: 1. David Morris Taylor (Egyesült Államok), 2. Haszan Aljazam Jazdanicsarati (Irán), 3. Myles Nazem Amine (San Marino) és Azamat Dauletbekov (Kazahsztán). 125 kg: 1. Amir Hoszein Zare (Irán), 2. Geno Petriasvili (Grúzia), 3. Taha Akgül (Törökország) és Mason Mark Parris (Egyesült Államok), 5. Ligeti Dániel.

Nyitókép: Az amerikai David Morris Taylor (felül) és az iráni Haszan Jazdánicserati összecsapása a vb eddig talán legjobban várt küzdelmét hozta (Fotó: MTI)