2024. május 2., csütörtök

Embiidék a Gardenben

Az NBA keleti főcsoportjában is lejátszották a rájátszás utolsó két pozíciójáért zajló playintorna 1. fordulóját, és Philadelphiában megkapta ellenfelét a második New York. A szemmel láthatóan nem százszázalékos állapotban játszó Joel Embiid-féle, alapszakaszt hetedikként záró 76ers a nyolcadik Miamit látta vendégül, és hamar meglátszott, hogy a mérkőzés a nem túl színvonalas támadásról, sokkal inkább a feszes védelmekről szól majd.

A csapatok többször váltották a vezetést, az első negyed Philly-percei után a Heat vette kézbe az irányítást, ám a harmadik negyed végére a hazai gárda szívós munkával felzárkózott, így fej fej melletti küzdelemben zajlott a zárónegyed, amelyben Embiid mellett már a túloldali szupersztár, Jimmy Butler (19) is sérülten (jobb térd) maradt parketten. A meccs befejezése aztán a 76ersnek sikerült jobban, Embiid (23) fájós bal térdével is kulcsfontosságú kosarakat szerzett, a legeredményesebb vendég Tyler Herro (25) utolsó triplája túl későn érkezett. A Philadelphia készülhet a New York elleni párharcra pályahátrányból, a Miami pedig már csak a nyolcadik helyet csípheti el.

A minitorna kedvezőtlenebb ágán Chicagóban csapott össze az alapszakaszban kilencedik házigazda és a tizedik Atlanta. A Bulls remekbe szabott első negyeddel nyitotta az életben maradásért vívott meccset, és a 40:22 után egyetlen pillanatra sem engedte ki kezéből a vezetést, bár a Hawks többször is néhány pontra zárkózott fel. Bogdan Bogdanovićék (21) a harmadik negyed végén veszítették el végleg a reményt, amikor a Coby White (42) vezette Chicago visszaépítette két számjegyű előnyét, a zárónegyedben már csak a végeredmény volt kérdéses. A Bulls szombat hajnalban Floridában csap össze a Miamival a playoff utolsó helyéért.

NBA, playin, kelet, a 7. helyért: Philadelphia–Miami 105:104. A 8. helyért vívott meccs jogáért: Chicago–Atlanta 131:116. ABA-liga, negyeddöntő: Partizan–Igokea 94:85 (a sorozatban 1:0).

 

Nyitókép: A két sérült vezér: Embiid már a playoffban, Butlernek még nyernie kell egy meccset (Fotó: Beta/AP)