2024. április 29., hétfő
EB-SELEJTEZŐK

Szerb elvárás, magyar remény

Ma délután veszi kezdetét a jövő évi, ciprusi–finn–lengyel–lett rendezésű férfikosárlabda-Európa-bajnokság selejtezős sorozatának utolsó állomása, amelyen a négy házigazdán kívül további 20 nemzet harcolhatja ki a részvételi jogát a tornán. A formátum szerint nyolc négytagú csoportba sorsolták a versengő gárdákat, vagyis kettő, illetve három kiadó hely marad fenn csoportonként, attól függően, hogy a kvartettben szerepel-e rendező ország.

Magyarországnak és Szerbiának ilyen szempontból eltérő szerencséje volt a sorsolásnál, hiszen a decemberben kinevezett szlovén Gašper Okorn vezényelte magyarok a B csoportban kaptak helyet Olaszország, Törökország és Izland mellett. Utóbbi vendégei lesznek ma 20.30-kor Reykjavíkban (vasárnap az olaszokat fogadják), ahol megalapozhatják a kvótaszerzést, hiszen a papírforma szerint az északi szigetország elleni különcsatában dőlhet el a csoport harmadik helyének sorsa.

Szerbia sem lehet elégedetlen a beosztással, hiszen bár a kvartettben a már biztos résztvevő Finnország is jelen van, a fennmaradó két helyért Grúzia és Dánia lesz Svetislav Pešić fiainak riválisa. A pillanatnyi európai ranglistán harmadik Sasok magasan a legnagyobb játékerőt képviselik a négyesből, igaz ez akkor is, ha a szövetségi kapitány ezúttal sem számíthat nemzetközi színtéren villogó legnagyobb klasszisaira. A szerbek holnap 20 órakor a finnek ellen indítják a versengést, hétfőn Grúziában lépnek pályára.

A szerb keret a februári mérkőzésekre: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Nikola Đurišić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Luka Mitrović, Filip Petrušev, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Uroš Trifunović, Aleksa Uskoković. A magyar keret: Benke Szilárd, Keller Ákos, Perl Zoltán, Pongó Marcell, Golomán György, Hanga Ádám, Mikael Hopkins, Maronka Zsombor, Somogyi Ádám, Tóth Ádám, Váradi Benedek, Vojvoda Dávid, Lukács Norbert, Mócsán Bálint, Tanoh Dez András.

Az Eb-selejtező csoportbeosztása, A csoport: Portugália, Szlovénia, Ukrajna, Izrael. B csoport: Izland, Olaszország, Törökország, Magyarország. C csoport: Szlovákia, Spanyolország, Lettország, Belgium. D csoport: Svédország, Németország, Montenegró, Bulgária. E csoport: Franciaország, Ciprus, Horvátország, Bosznia-Hercegovina. F csoport: Nagy-Britannia, Görögország, Csehország, Hollandia. G csoport: Dánia, Szerbia, Finnország, Grúzia. H csoport: Észak-Macedónia, Litvánia, Lengyelország, Észtország. A selejtezős ablakok: február 22–26., november 21–25., 2025. február 20–24.