2024. július 27., szombat

Stabil kezdés a nagyoktól

Lapzártánkig két nagycsapat lépett pályára a regionális ABA-liga nyitófordulójában. A legutóbbi nagydöntőben a Partizannal szemben alulmaradó Crvena zvezda a boszniai Laktašiba utazott, ahol az Igokea vendége volt. A piros-fehérek az első perctől magukhoz ragadták a vezetést, és Mike Tobey (19) vezérletével végig kézben is tartották, bár a harcias házigazda csak az első félidő hajrájában kezdett eltávolodni az eredményben (a nagyszünetben 40:32 a belgrádiaknak). A térfélcsere után az volt a kérdés, merre billen a mérleg, és az Igokea képes lesz-e feltámadni, ezzel szemben a Zvezda kiváló védekezéssel 26:13-ra húzta be a harmadik a periódust (66:45), ezután pedig már az is belefért Duško Ivanović vendégtrénernek, hogy a zárónegyedben pihentesse legjobbjait, így a különbség a lefújásig már nem változott érdemben.

Még fölényesebb diadalt aratott a podgoricai Budućnost, amely Vladimir Mihailović (24) vezetésével, száz pont fölé jutva valósággal letarolta a Zadart. A címvédő Partizan ma játszik Belgrádban a Mornarral.

Ide kapcsolódik, hogy a héten kezdetét veszik az európai klubbajnokságok, kedden és szerdán az Eurokupa, csütörtökön és pénteken pedig az Euroliga első fordulója van műsoron. Az ABA-ligás gárdák közül előbbiben a Cedevita Olimpija és a Budućnost, utóbbiban pedig a Crvena zvezda és a Partizan érdekelt.

Eredmények, ABA-liga, 1. forduló: Split–Studentski Centar 72:76, Cedevita Olimpija–Mega 89:87, Budućnost–Zadar 103:73, Igokea–Crvena zvezda 63:81.