2024. április 30., kedd
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Szerbia mehet a vb-re

A zárómeccsen sikerült legyőzni az olaszokat – Ivković kapitány: Nagy siker!

Tüzetesebb elemzés kellene hozzá, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsuk, Szerbia válogatottjának hetedik helyezése a szlovéniai kosárlabda-Eb-n siker-e, vagy sem. Egy biztos: a kitűzött célokat a gárda elérte, s nemcsak az első szakaszt vette sikeresen, majd bejutott a negyeddöntőbe is, hanem ott lehet majd a következő évi spanyolországi világbajnokságon is.

A 19 nap alatt a meglehetősen tapasztalatlan, nagy világversenyen még újonc játékosokból is álló válogatott 11 meccset játszott, amiből 6-ot nyert meg, és 5-öt veszített el. A játék színvonala ingadozott, de a legfontosabb meccseket sikerült megnyerni. Például szombaton este nagyszerű kezdés után a végére is maradt a nagy előnyből az olaszok ellen. És itt egy érdekes adat is a tromfoláshoz, ha esetleg a helyezést és mutatottakat védeni kell: Szerbia válogatottja az egyetlen, amely az Eb során legyőzte a két döntőst, a litván és a francia válogatottat is, amelyek az este az aranyéremről döntöttek.

Dušan Ivković kapitány az első nyilatkozatában nagy sikernek nevezte a 7. hely kivívását, gratulált valamennyi kosarasának, és jelezte, hogy kedden mondja meg, vállalja-e a kapitányi posztot a jövő évi vb-ig is.

A Szerbia–Olaszország mérkőzés megdöbbentő szerb fölénnyel indult, és a második negyed legelején 19 pontos is volt az előny. A kezdeti tempót persze nem sikerült tartani, és a rivális több esetben is nyolc pontra jött fel, ennél többre azonban nem lehetett, mert rendre 5-6 pontos szerb kis sorozat következett. A csapat e meccsen azokat az erényeket mutatta, amelyeket esetenként már láttunk. Jó volt a védelmi játék, példás a harciasság, és a centerek domináltak. Szinte valamennyi játékos beépítette magát a sorsdöntő győzelembe, és az a benyomás, hogy lett egy szolid csapatunk, amely érmekre aligha lesz képes, de becsületesen helyt tud állni a rangos tornákon, és amely ellen senki sem mehet biztosra. Világos, hogy a kiforrottság hiányával magyarázható a nagy ingadozás, mert mintha egészen más gárda játszott volna például a litvánok, a franciák és az olaszok, illetve a macedónok, az ukránok és a spanyolok ellen.

Az Eb zárónapján két olyan meccset játszottak, amelyek már műsoron voltak az előző szakaszokban. Horvátország az első csoportkörben csúfos vereséget szenvedett a spanyoloktól, de eljutott a bronzmeccsig ugyanezzel a riválissal. A litvánok és a franciák a második csoportszakaszban mérkőztek, és a balti állam válogatottja több mint magabiztosan nyert. Tegnap este persze a spanyolok és a franciák számítottak esélyesebbnek.

Szerbia válogatottján kívül a jövő évi vb-n házigazdaként ott lesz Spanyolország, az olimpiai bajnok USA, Európából Franciaország, Litvánia, Horvátország, Szlovénia és Ukrajna, Amerikából Mexikó, Puerto Rico, Argentína és a Dominikai Köztársaság, Afrikából Angola, Egyiptom és Szenegál, Ázsiából Irán, a Fülöp-szigetek és Dél-Korea, Óceániából pedig Ausztrália és Új-Zéland. A még fennmaradt négy helyet a FIBA szabadkártyákkal tölti be. Komoly jelölt a meghívóra Brazília és Kína, meg két európai válogatott. A legesélyesebb jelöltek Oroszország, Görögország, Törökország és Olaszország, de nem lesz csoda, ha a nemzetközi szövetség más válogatottaknak szavaz bizalmat.

Eredmények, az 5–8. helyért: Ukrajna–Olaszország 66:58, a 7. helyért: Szerbia–Olaszország 76:64, az 5. helyért: Szlovénia–Ukrajna 69:63, elődöntő: Litvánia–Horvátország 77:62, Franciaország–Spanyolország 75:72, a 3. helyért: Spanyolország–Horvátország – lapzárta után ért véget, döntő: Franciaország–Litvánia – lapzárta után ért véget.