2024. április 30., kedd
ASZTALITENISZ-VB, BUDAPEST

Harmadszor üvöltött a Sárkány

Liu Si-ven majdnem feladta a vb-cím előtt – 16 év után játszott európai játékos döntőt a férfi egyesben

Vasárnap délelőtt 11 órakor már jókora sorok kígyóztak a Hungexpo Vásárközpont főbejáratánál, mindenki igyekezett időben bejutni a 2019-es asztalitenisz-világbajnokság utolsó, nyolcadik napjára. A budapesti vb-vel kapcsolatban sem a szurkolóknak, sem a játékosoknak nem lehet panaszuk, hiszen a szervezőgárda közel tökéletesen végezte a munkáját, s a felmerülő problémákat is pillanatokon belül megoldották. A hét első felében még két teremben zajlottak a küzdelmek, a játékosok beszámolói alapján pedig kijelenthető, hogy minden tekintetben ideálisak voltak a körülmények. Az első napokban még szerbiai és magyar versenyzőknek is szoríthattunk, a szövetségi kapitányok pedig elégedettek lehetnek a pingpongozók teljesítményével, hiszen mindenki hozta az elvárt szintet, alkalomadtán egy-egy bravúrosabb szereplés is összejött. A szerbiai asztaliteniszezők közül a bácsföldvári Surján Szabinát és Izabela Lupulescut lehet kiemelni, akik fiatal koruk ellenére a legjobb 64 közé jutottak a rendkívül erős mezőnyben. Amennyiben az elkövetkező időszakban sikerül legyűrniük a szerbiai pingpong évtizedes problémáit, miszerint az ifjúsági mezőnyből kilépve elfogynak a megfelelő erőforrások, s ezáltal nem tudnak felnőtt szinten is eredményeket elérni, akkor szép évek elé nézhet a szerbiai utánpótlás. Hasonló a helyzet Magyarországon is, ahol Bátorfi Zoltán, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya csak Póta Georgina nehéz sorsolása miatt szomorkodhat. Mind a férfiak, mind a nők jól teljesítettek, a Pergel/Szudi vegyes párosnak csaknem összejött a bravúr a címvédő és későbbi ezüstérmes duó ellen.

Bár a világbajnokságon alkalomadtán felcsillant a remény, továbbra is óriási a kínai és az ázsiai fölény a pingpong világában. A kedvező sorsolásnak és néhány pazar meccsnek köszönhetően azonban csak egyetlen számban, a női egyéniben rendeztek kínai házidöntőt. A győztes itt a negyedik helyen kiemelt Liu Si-ven lett, aki a két évvel ezelőtti bronzérem után már azon gondolkodott, felhagy a próbálkozással. A döntőben a második kiemelt, remek formában játszó Csen Menget győzte le 4:2-re. „Másodpercekkel a győztes pont után már jöttek a könnyek. Nagyon boldog vagyok, mert sokan nem hittek bennem a vb előtt, de most bebizonyítottam, hogy itt a helyem. Már majdnem lemondtam a világbajnoki sikerről, s bár kicsit későn érkezett ez az arany, mégis összejött” – mondta Liu Si-ven a finálét követően.

A Sárkány üvöltése és az európai sikerek

Szombaton a férfi párosok mezőnyében a budapesti közönség a Ionescu/Robles kettősnek szurkolhatott. A román–spanyol duó a 16 között az Ecseki/Szudi magyar párt búcsúztatta, majd kis szerencsével a betegség miatt visszalépő Timo Bollon és a portugál Apolónia/Monteiró egységen át vezetett az út a döntőbe. Két játszma után úgy tűnt, lehet esélyük Ma Longék ellen, de a 30 éves kínai tapasztalata végül párjának, Vang Csu-kinnek is segített, s 4:1 után a nyakukba akaszthatták az aranyat. A román, a spanyol és egyáltalán az európai pingpongnak mégis hatalmas dolog, hogy ezüstérmet szereztek a világbajnokságon. „A játék szinte összes elemében jobbak voltak nálunk, reális esélyünk talán csak Vang megingásánál adódott. Így is rendkívül boldogok vagyunk, és örülök annak, hogy ezt a sikert megoszthatom barátommal, Ionescuval” – mondta Álvaro Robles. A román pingpongos nyilatkozatában elmondta, hogy végre megtérült a rengeteg munka, amit pályafutásuk során beletettek az asztaliteniszbe, ez pedig mindenkinek példaként szolgálhat, hiszen ezzel a szerepléssel egy álmuk vált valóra. Ionescut ugyanakkor jókora meglepetés is érte a helyszínen. „Alaposan megünnepeljük majd az ezüstérmet, és hatalmas öröm, hogy a szüleim és a jegyesem is elutazott Budapestre, hogy élőben nézhesse végig, ahogyan Álvaróval játszunk” – zárta mondandóját látható örömmel a román.

A leginkább várt s legnagyobb figyelemmel követett férfi egyéni döntőn telt ház fogadta a bevonuló játékosokat. A Jörgen Persson által irányított svéd Mattias Falck vb-n mutatott teljesítménye alapján talán annyira nem is meglepő módon 16 év után volt újra európai döntőse a férfi egyes számnak, ahol a kétszeres győztes és jelenleg is címvédő Ma Long várt rá. A Sárkány becenévre hallgató kínai kétszettes előnyre tett szert, ám a svéd hidegvér ezen a találkozón is megmutatkozott. Mattias megnyerte a harmadik játszmát, a negyedikben pedig 9:7-re vezetett, Ma Long azonban négy pontot nyert zsinórban, és alapjaiban változtatta meg a meccset. Az ötödik játszmában már nem volt kérdés, hogy a kínai megszerzi harmadik egyéni, összességében pedig tizenkettedik vb-aranyát. A 30 éves játékos ezzel az egyéni címmel egy nagyon szűk klub tagja lett, ugyanis az 1930-as években Barna Viktor tudott sorozatban négy, az 1960-as időszakban pedig Csuang Ce-tung három elsőséget szerezni világbajnokságon.

Vasárnap a program a női páros fináléjával zárult, ahol bár jól rajtolt az első helyen kiemelt japán Hajata/Mima kettős, a másodikként rangsorolt Jing-sa/Vang Man-jü duó gyorsan egyenlített, a 12:10-re megnyert ötödik szett után a hatodikban sem hibáztak.

Magyarország az asztalitenisz térképén

A budapesti világbajnokság zárultával az értékelésre is jutott idő, s akárcsak az elmúlt egy hétben, úgy most is csak dicséreteket lehetett hallani. A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) elnöke, Thomas Weikert megköszönte magyarországi kollégáinak a kiváló szervezést, s örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a XX. században pingpongnagyhatalomként aposztrofált Magyarország újra felkerült az asztalitenisz világtérképére. Weikert egy érdekes adattal is előrukkolt, hiszen a jövő évi tokiói olimpiára már elkezdődött a jegyértékesítés, a pingpong pedig a második a rangsorban a jegyigénylések alapján. A szót ezután Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz-szövetség elnöke vette át, aki a szurkolókra is kitért, s minden jót kívánt a 2020-ban csapat-világbajnokságot rendező dél-koreai Puszan városának. Ha csak fele olyan jó lesz a hangulat, mint volt idén Magyarország fővárosában, a pingpong már profitált.

A világbajnokság érmesei, női egyéni: 1. Liu Si-ven (kínai), 2. Csen Meng (kínai), 3. Ding Ning, Vang Man-jü (kínai). Férfi egyéni: 1. Ma Long (kínai), 2. Mattias Falck (svéd), 3. An Dzsehjun (dél-koreai), Liang Csing-kun (kínai). Női páros: 1. Szun Jing-sa/Vang Man-jü (kínai), 2. Hina Hajata/Ito Mima (japán), 3. Csen Meng/Csu Jü-ling (kínai), Hitomi Sato/Honoka Hasimoto (japán). Férfi páros: 1. Ma Long/Vang Csu-kin (kínai), 2. Ovidiu Ionescu/Álvaro Robles (román–spanyol), 3. Tiago Apolónia/João Monteiro (portugál), Liang Csing-kun, Lin Kao-jüan (kínai). Vegyes páros: 1. Hszü Hszin/Liu Si-ven (kínai), 2. Maharu Josimura/Kaszumi Isikava (japán), 3. Patrick Franziska/Petrissa Solja (német), Fan Csen-dong, Ding Ning (kínai).

A vb éremtáblázata:

1. Kína

5

1

6

2. Japán

0

2

1

3. Románia

0

1

0

4. Spanyolország

0

1

0

5. Svédország

0

1

0

6. Koreai Köztársaság

0

0

1

7. Németország

0

0

1

8. Portugália

0

0

1