2024. április 30., kedd

Bírócsere, drámai fordulat és bronzérem

Azok után, hogy az 56. korosztályos Európa-bajnokságon csapatversenyben Szerbia ifi- és serdülőlány-válogatottja is bronzérmes lett, míg az ifi fiúk a 22., a serdülők pedig a 29. helyen végeztek, logikus következtetés volt, hogy a szerbiai játékosok közül a lányok gazdagíthatják majd az éremgyűjteményt az Ostravában megrendezett kontinensbajnokságon. A logika azonban ezúttal csődöt mondott…

A Nikolák alkotta serdülőfiú-páros, Grbić (Dunacséb) és Marinković (STAK), az európai ranglista 183. és 190. (!) helyezettjei, bebizonyították, hogy nem számít a kiemelés, hiszen sorozatban győzték le a náluk jóval előrébb rangsorolt párosokat, s végül a dobogó harmadik fokára állhattak fel. Az, hogy egy héttel az Eb előtt megnyerték a serdülő-Balkán-bajnokságot, jó kiindulásnak számított, s az önbizalmukat is jelentősen növelte a kontinensbajnokság előtt. Az első fordulóban horvát, majd az 5–8. helyen kiemelt lengyel párost győztek le, utána egy svéd kettős következett, majd az éremért az ellen a szlovák kettős ellen nyertek óriási dráma után, amely a nyolcaddöntőben a második kiemelt orosz duót búcsúztatta. Az érem egyik pillanatban már nagyon messze került a szerbiai kettőstől, ugyanis az ötödik, döntő játszmában a szlovákok 8:4-re vezettek, de akkor Miloš Đukić kérésére bírókat cseréltek, mivel az előzőek folyamatosan a szerbiai kettőst károsították meg ítéleteikkel – ekkor egy csapásra minden megváltozott, s a két Nikola 11:9-re megnyerte a játszmát.

A lányok közül egyéniben csak a serdülő Izabela Lupulescunak sikerült bejutnia a nyolcaddöntőbe, az ifik egy fordulóval korábban búcsúztak: meglepetésnek számít Makszuti Anetta veresége a cseh Stefcova ellen, aki 12 hellyel hátrébb található az európai ranglistán. A két topolyai lány közül Fenyvesi Anna Zsófia a második kiemelt Rakovac ellen elcsípett egy játszmát, míg Truzsinszki Viktória ezúttal is derekasan küzdött, s csak pár pont választotta el a romániai Bálint Bernadett legyőzésétől. Párosban Makszuti a szlovák Jurkovával a nyolcaddöntőben veszített, s szerbiai szempontból a legkellemetlenebb meglepetést a szlovén Veronik testvérek okozták, akik a 32 között 3:2-re nyertek a második helyen kiemelt, ezüstérmet védő Fenyvesi/Truzsinszki páros ellen.

Mindent összegezve a három bronzérem óriási siker a szerbiai különítménynek, s ha figyelembe vesszük, hogy Surján Szabina még két, Lupulescu pedig egy évig a serdülők között versenyezhet, akkor jogosan bízhatunk abban, hogy jövőre is sikerül érme(ke)t szerezniük a szerbiai játékosoknak.

Magyarországi részről Szudi Ádám és Lakatos Tamás produkciója érdemel említést, akik megnyerték az ifi párosok versenyét, s ezenkívül Szudi vegyes párosban a fehérorosz Baravokkal az oldalán a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A román színekben versenyző Szőcs Bernadettnek nem sikerült utolérnie Vlagyimir Szamszonov rekordját: a fehérorosz játékos 1987 és 1993 között 13 aranyérmet gyűjtött be a korosztályos Eb-ken. Ostravában Szőcsnek a csapatarany volt a 11. elsősége, azonban egyéniben és párosban is a német Nina Mittelham hiúsította meg, hogy utolérje Szamszonovot: a német lány egyéniben 4:0-ra győzte le Szőcsöt, illetve Krafttal az oldalán szintén az elődöntőben nyert a Szőcs/Ciobanu kettős ellen. Az ifi lányoknál így Mittelham lett a legeredményesebb három arany- (egyéni, páros, vegyes páros) és egy ezüstéremmel (csapat).