2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Philipsen megakadályozta Cav rekordját

A pireneusi hegyi etapok után nyugalmasan kanyargó táv várt a Tour de France mezőnyére pénteken. A teljes főcsoportból egyetlen vállalkozó szellemű francia akadt, Simon Guglielmi, aki a 170 kilométer bő felét egyedül tekerte le a hazaérés minden reménye nélkül. Mintegy hetvennel a befutó előtt csatlakozott hozzá két honfitársa, de Nans Peters és a legtovább kitartó Pierre Latour sem bízhatott a diadalban. A mezőnyhajrára készülő sprintervonatok közül ismét a legjobbak között volt Jasper Philipsené, akinek az utolsó pillanatban Mark Cavendish hajrájára is reagálnia kellett. A veterán brit nem tartott ki rekordot jelentő 35. Tour-szakaszsikeréért, így a belga immár triplázónak mondhatja magát.

Guglielmi (középen) sokáig egyedül tekert, majd Latour (elöl) és Peters utolérte és lehagyta őt (Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat)

Guglielmi (középen) sokáig egyedül tekert, majd Latour (elöl) és Peters utolérte és lehagyta őt (Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat)

A női Giro d’Italián tovább tarol Annemiek van Vleuten, a veterán holland a hatodik és hetedik szakaszt is megnyerte, így értelemszerűen tovább növelte előnyét az összetett élén, immár 4 perc környékére. A magyar bajnok Vas Blanka ezeken a napokon egy 36. és egy 127. helyet szerzett.

Végeredmény, 7. szakasz (Mont-de-Marsan–Bordeaux, 169,9 km): Jasper Philipsen 3:46:28 óra, Mark Cavendish, Biniam Girmay, Luca Mozzato, Dylan Groenewegen a. i. stb. Az összetett állása: Jonas Vingegaard 29:57:12 óra, Tadej Pogačar +25 mp, Jai Hindley +1:34, Simon Yates +3:14, Carlos Rodríguez +3:30 perc stb.

Nyitókép: Guglielmi (középen) sokáig egyedül tekert, majd Latour (elöl) és Peters utolérte és lehagyta őt (Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat)