2024. május 20., hétfő

Sterbik az Európai Hírességek Csarnokában

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hétfő esti gáláján hatvan korábbi kézilabdázót iktatott be az újonnan alapított Európai Hírességek Csarnokába, a kiválóságok közé bekerült Sterbik Árpád is. Az adai származású kapus 120 alkalommal lépett pályára a szerb nemzeti csapat tagjaként, amely együttessel két világbajnoki bronzérmet szerzett. 2008-tól a spanyol válogatottban védett, 2013-ban vb-, 2018-ban pedig Eb-aranyat nyert az együttessel (a 2011-es Eb-bronz és a 2016-os vb-ezüst mellett).

Pályafutása alatt többek közt négyszer nyert Bajnokok Ligáját (2006-ban, 2008-ban és 2009-ben a Ciudad Reallal, 2017-ben pedig a szkopjei Vardarral), 2005-ben a világ legjobb kézilabdázójának választották, míg 2017-ben ő lett a BL legértékesebb játékosa. 2020-ban a Veszprém játékosaként vonult vissza, ahol azóta kapusedzőként dolgozik. A szerbiai klasszisok közül Momir Ilić és Dragan Škrbić is felkerült a listára, az egykori nagy Jugoszlávia tagállamait tekintve összesen 12 kézist ért a megtiszteltetés, hogy helyet kapott a hírességek közt – Irfan Smailagić, Ivano Balić és Jelena Grubišić (Horvátország), Katarina Bulatović, Bojana Popović és Maja Savić (Montenegró), Kiril Lazarov (Észak-Macedónia), Vid Kavtičnik (Szlovénia).

Három magyart is beiktattak a Hírességek Csarnokába: az olimpiai negyedik és ötödik, vb ezüst- és bronzérmes, kétszeres Eb-bronzérmes, ötszörös BL-győztes, 233-szoros válogatott Görbicz Anitát, a nemzeti csapat kapuját 254 mérkőzésen őrző, olimpiai és vb-ezüstérmes, Európa-bajnok, valamint BL- és EHF-kupa-második Pálinger Katalint és Nagy Lászlót, aki a válogatottban 209 alkalommal szerepelt, volt olimpiai negyedik és világbajnoki hatodik csapat tagja, kétszer nyert Bajnokok Ligáját, és háromszor került be a világválogatottba.

KÉT „MAGYAR" A LEGJOBBAK KÖZT

A gála keretein belül hirdette ki az EHF az elmúlt idény legjobbjait is. A férfiaknál a legértékesebb játékosnak járó címet a GOG dán balátlövője, Simon Pytlick érdemelte ki, míg a nőknél a Vipers kapusa, Katrine Lunde zsinórban másodszor hódította el az MVP-díjat. A magyar együttesekből két kézis is bekerült az álomcsapatba. A női BL-döntős Ferencvárosból a holland Angela Malestein jobbszélsőként, míg a Győrt erősítő szlovén Ana Gros – a norvég Nora Mørkkel holtversenyben – jobbátlövőként került be a legjobbak közé. A nyártól Veszprémben játszó Ludovic Fabregas (Barcelona) a beállók között kapta a legtöbb voksot a játékosok, edzők, újságírók és szurkolók szavazásán.

Az év csapata, nők, balszélső: Emma Friis (dán, Ikast). Balátlövő: Cristina Neagu (román, CSM Bukarest). Irányító: Henny Reistad (norvég, Esbjerg). Jobbátlövő: Nora Mørk (norvég, Esbjerg) és Ana Gros (szlovén, Győr). Jobbszélső: Angela Malestein (holland, FTC). Beálló: Vilde Ingstad (norvég, Esbjerg). Kapus, egyben a legértékesebb játékos: Katrine Lunde (norvég, Vipers). A legjobb védekező játékos: Kathrine Heindahl (dán, Esbjerg).

Nyitókép: Sterbik Árpád már eddig is legenda volt (Fotó: Peka Roland felvétele)