2024. május 20., hétfő

Egészségügyi jelentés, mindennap

A csókai Assis de Souza Erdélyi Szilvia szövetségi kapitánya volt a Tokióban fellépett spanyol női válogatottnak

Olvasóink már korábban is olvashattak arról napilapunkban, hogy a tokiói ötkarikás játékok sportolóinak azért nem annyira irigylésre méltó a helyzete, mint azt elsőre talán gondolhatnánk. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott nyári olimpián a helyszínen nincsenek nézők, a világ legjobbjainak pedig szigorú szabályoknak kell megfelelniük minden egyes nap. Azt tudjuk, hogy a vajdasági sportolók Szerbia és Magyarország színeit is képviselik Tokióban, de akad olyan is, aki immáron edzőként tevékenykedik saját sportágában. A csókai Assis de Souza Erdélyi Szilvia a spanyol női válogatott szövetségi kapitányaként utazott a japán fővárosba.

Erdélyi lapunknak elmondta, hogy a pandémia miatti szigorítások nemhogy Japánban kezdődtek, de már az utazás előtt is, Spanyolországban. „A helyszínre két negatív koronavírusteszttel utazhattunk, de a repülőtéren újra ellenőriztek minket. A reptéren várakoztunk, és csak újabb negatív teszt után léphettünk be az olimpiai faluba” – nyilatkozta. A spanyolok szövetségi kapitánya az olimpiai faluba is betekintést adott: „Az érkezésünk után 14 napig nem tudjuk elhagyni a falut, sőt, akárhova is megyünk, maszkot kell hordanunk” – folytatta Erdélyi, majd hozzátette azt is, hogy a japánok semmit sem hagynak a véletlenre, hiszen egy mobilos applikáció letöltésével napi szinten egészségügyi jelentést kell adniuk. „Mindennap nyálmintát kell adnunk, amit a laborban tesztelnek, de az applikációba fel kell jegyeznünk, hogy van-e lázunk, az aktuális testhőmérsékletet is be kell írni, valamint egyéb tüneteket, fejfájást esetleg köhögést szintén be kell írni.”

Erdélyit arról is kérdeztük, hogy mindezt hogyan viselik a sportolók, akiknek így nemcsak a versenyekre kell fókuszálniuk, hanem ezekre a napi teendőkre is. A csókai asztaliteniszező szerint az atléták erre fel voltak készülve, nem zavarja őket túlságosan, és próbálnak minden erejükkel a játékra, az olimpiai részvételre fókuszálni, hogy minél jobb eredményt érjenek el. „Egyértelműen más lenne a hangulat nézőkkel, de a sportolóknak ez nem zavaró” – adta a helyzetjelentést Tokióból Erdélyi.