2024. május 14., kedd
EVEZÉS

Jól jött a halasztás

Mačković Martin bizakodó az éremmel kapcsolatban

A szabadkai Mačković Martin több világ- és Európa-bajnoki érmet szerzett előbb az ifjúsági, majd a 23 éven aluli korosztályban. Akkoriban még Viktor Pivač volt a társa a kormányos nélküli kettes hajóban, később azonban az országos evezősszövetségben úgy döntöttek, hogy a Palicsi Evezősklub korábbi tagját Miloš Vasićtyal ültetik össze. A döntés helyesnek bizonyult, miután Mačković és Vasić a 2019-es világbajnokság B döntőjének megnyerésével megszerezték az olimpián való indulás jogát, idén pedig az olaszországi Eb-n bronzérmesek lettek, a luzerni világkupát pedig megnyerték. Martint, aki időközben a belgrádi Partizan tagjává vált, az athéni edzőtáborban, közvetlenül a Japánba indulás előtt értem utol.

– Nikola Stojić személyében új edzőt kaptunk, ami pozitív változást hozott számunkra, hiszen sokkal stabilabban evezünk, mint korábban. Az edzőváltás mellett az olimpia tavalyról idénre halasztása is jól jött számomra. Az edzőtábort Belgrádban kezdtük, június 17-étől július 2-áig Athénben készültünk, majd Japánba utazunk, az olimpiai faluba július 19-én költözhetünk be. A luzerni világkupa igazi tesztnek számított, ahol az összes hajót magunk mögé utasítottuk. Igaz, hogy erről a versenyről hiányoztak a horvát Sinković fivérek, akik az olimpián is a legnagyobb esélyesnek számítanak. Ők szinte sosem veszítenek, az olimpián is próbálunk majd rájuk tapadni. Nem tudnám elfogadni, ha rajtuk kívül más egység is megelőzne bennünket. Minél közelebb szeretnénk kerülni hozzájuk, és úgy érzem, ha úgy evezünk, ahogy eddig, akkor mindenképp a dobogón zárjuk az olimpiát – mondta Mačković Martin.

A beszélgetésünk után érkezett a hír, miszerint a Japánba való érkezéskor Miloš Vasićnak pozitív lett a koronavírustesztje, így az evezős egy hét karanténba kényszerült. Vasić azóta negatív tesztet produkált, így a jelenlegi állás szerint az éremesélyes kettős rajtoz állhat.