2024. május 14., kedd
TOKIÓI HÍREK

Menesztették a nyitóünnepség igazgatóját

A tokiói olimpia szervezőbizottsága menesztette a nyitóünnepség igazgatóját, Kobajasi Kentarót, miután kiderült, hogy 1998-ban, egy komédiaestjén a holokauszttal viccelődött. Hasimoto Szejko, a bizottság elnöke tegnap jelentette be a döntést, azután, hogy nyilvánosságra került egy 23 évvel ezelőtti felvétel, amelyen Kobajasi azt mondta, „játsszunk holokausztosat”. A nyitóünnepség csapatából így néhány napon belül a második vezető beosztású személy vált ki. Ojamada Kejgo zeneszerző hétfőn mondott le, miután egy interjúban maga dicsekedett azzal, hogy diákkorában fogyatékkal élő társait zaklatta.

Nem indul Hosszú egyik legnagyobb riválisa

A hátúszószámokra koncentrál, így nem áll rajthoz 200 méter vegyesen Kaylee McKeown a ma rajtoló olimpián. Rohan Taylor, az ausztrálok szövetségi kapitánya tegnap jelentette be, hogy egyik legjobbjuk a 100 hátat favorizálja a 200 vegyes helyett, így utóbbitól visszalép. A 200 vegyesen világcsúcstartó és címvédő Hosszú Katinkának – illetve a szám másik magyar indulójának, Sebestyén Dalmának – eggyel kevesebb riválissal kell majd felvennie a harcot.

Karanténban a török zászlóvivő…

Karanténba került a zászlóvivőnek kijelölt török röplabdázó, Eda Erdem Dündar, ezért nem vehet részt a tokiói olimpia nyitóünnepségén. A Török Röplabdaszövetség elnöke, Mehmet Akif Ustundag elmondta, hogy koronavírusos esetre bukkantak azon a repülőgépen, amelyen női válogatottjuk is utazott a Japán fővárosba, és mivel hét játékos, köztük a csapatkapitány is kapcsolatba kerülhetett vele, elővigyázatosságból el kell különíteni őket. Az elnök hozzátette, a történtek ellenére nem kell módosítani a Kína elleni első csoportmérkőzésük időpontját, és vasárnap az érintettek is pályára léphetnek, de a megnyitót biztosan ki kell hagyniuk. A török küldöttség egyelőre nem közölte, Erdem helyett ki viszi az ország zászlaját a pénteki eseményen.