2024. május 14., kedd

A férfiaknál Magyarország, a nőknél az USA a csúcstartó

Több évtizedes hagyománya van már annak, hogy a nyári olimpiai játékokon a labdarúgótorna kezdődik el leghamarabb, a focisták ugyanis már a megnyitóünnepség előtt megkezdik a csoportmérkőzéseket. Így történt ez most is, a női torna már két nappal a pénteki megnyitó előtt elkezdődött, a július 21-i Nagy-Britannia–Chile (2:0) mérkőzéssel.

Az olimpiákon egyébként a labdarúgás mindig is különös elbírálásban részesült, 1984-ig profi futballisták nem is vehettek részt a tornán, amit a második világháború után a kelet-európai szocialista országok alaposan ki is használtak, náluk ugyanis az élvonalbeli labdarúgóknak papíron volt civil állásuk, így ők hivatalosan amatőr sportolóknak számítottak. 1952 és 1980 között csak a keleti blokk országai tudták megnyerni az olimpiai labdarúgótornát, Magyarország ez idő alatt háromszor is az élen végzett, amivel a britekkel társbérletben csúcstartónak számít, a két elsőséget bezsebelő Szovjetunió, Uruguay és Argentína előtt. 1984-től már profi labdarúgók is játszhattak az olimpiákon, 1992-ben pedig újabb szabályozáson esett át a férfitorna, akkor már csak 23 éven aluli játékosokat lehetett szerepeltetni az olimpiai válogatottakban. 1996-ban jött az újabb csavar, azóta három túlkoros futballista is játszhat a férfiaknál, így olyan világsztárok is pályára léphettek az olimpián, mint az argentin Messi vagy a brazil Neymar. A hölgyeknél nem voltak sosem ilyen jellegű megkötések, a női olimpiai labdarúgótorna így gyakorlatilag felér egy világbajnoksággal. Az első női tornát 1996-ban Atlantában bonyolították le, az USA válogatottja azóta négyszer is megnyerte a tornát, a legutóbbi olimpián viszont a német hölgyek örülhettek, akik a döntőben Svédországot gyűrték le.

Az olimpián a nőknél és a férfiaknál is volt meglepetés az első körben: az rekordtartó USA meglepetésre simán, 3:0-ra kikapott Svédországban a női szakágban, míg a férfiaknál Mexikó diadalmaskodott 4:1-re Franciaország felett.

A tokiói olimpia labdarúgótornájának csoportbeosztása, A csoport: Franciaország, Mexikó, Dél-afrikai Köztársaság, Japán. B csoport: Románia, Honduras, Dél-Korea, Új-Zéland. C csoport: Spanyolország, Argentína, Egyiptom, Ausztrália. D csoport: Németország, Brazília, Elefántcsontpart, Szaúd-Arábia. Nők, A csoport: Japán, Kanada, Chile, Nagy-Britannia. B csoport. Kína, Brazília, Hollandia, Zambia. C csoport: USA, Svédország, Ausztrália, Új-Zéland.

Eredmények, 1. forduló, nők: Ausztrália–Új-Zéland 2:1, Zambia–Hollandia 3:10, Japán–Kanada 1:1, Svédország–USA 3:0, Kína–Brazília 0:5, Nagy-Britannia–Chile 2:0. Férfiak: Egyiptom–Spanyolország 0:0, Mexikó–Franciaország 4:1, Új-Zéland–Dél-Korea 1:0, Elefántcsontpart–Szaúd-Arábia 2:1, Argentína–Ausztrália 0:2, Honduras–Románia 0:1, Japán–Dél-afrikai Köztársaság 1:0, Brazília–Németország 4:2.