2024. május 14., kedd
OLIMPIA, TOKIÓ 2020

A softballal és a focival megkezdődött

A házigazda Japán mellett az Egyesült Államok és Kanada válogatottja rajtolt győzelemmel szerdán a tokiói olimpia softballtornájának első versenynapján. Japán a nyitómeccsen fölényesen verte Ausztráliát, majd az amerikaiak 2:0-ra győzték le az olasz együttest. A nap zárótalálkozóján Kanada legjobbjai a mexikói csapatot múlták felül magabiztosan, 4:0-ra.

Az ötkarikás programba 2008 után most visszakerült sportágban hat csapat küzd az érmekért. Az olimpia hivatalos megnyitója előtt két nappal a softball mellett a női labdarúgótorna is megkezdődött.

Eredmények, softball, csoportmérkőzések, 1. forduló: Japán–Ausztrália 8:1, USA–Olaszország 2:0, Kanada–Mexikó 4:0. Labdarúgás, nők, E csoport: Nagy-Britannia–Chile 2:0, Japán–Kanada 1:1. F csoport: Kína–Brazília 0:5, Zambia–Hollandia 3:10. G csoport: Svédország–USA 3:0, Ausztrália–Új-Zéland 2:1.

2032-ben Brisbane-ben

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Brisbane-nek ítélte a 2032-es nyári játékok rendezési jogát. A tagok tegnap, a NOB tokiói 138. teljes ülésén szavaztak az ausztrál városról, amely egyedüli jelölt volt, miután a szervezet végrehajtó bizottsága júniusban Brisbane-t javasolta rendezőnek. A nyári játékok történetében Ausztrália harmadszor lesz házigazda, 1956-ban Melbourne-ben, 2000-ben pedig Sydney-ben volt az olimpia. A kontinensnyi ország előtt eddig csak az Egyesült Államok rendezhetett három különböző városában nyári olimpiát (St. Louis, Los Angeles, Atlanta). „Történelmi nap ez, nem csupán Brisbane és Queensland, hanem az egész ország számára.

Csak világvárosok nyerhetik el az olimpia rendezésének a jogát, így ez nagy elismerése Brisbane-nek. Az országunk számára is komoly előrelépést jelent ez a döntés, mert célunk, hogy olyan nagy eseményeket rendezzünk, amelyek gazdasági növekedést eredményeznek, egyúttal társadalmi előnyökkel is járnak az elkövetkezendő évekre” – nyilatkozott Scott Morrison ausztrál kormányfő. 2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles ad otthont a nyári olimpiának.

A legújabb olimpiai térkép, immár Brisbane-nel (Fotó: MTI)

A legújabb olimpiai térkép, immár Brisbane-nel (Fotó: MTI)

Digitális hangulatteremtés

Digitális eszközök segítségével próbálnak hangulatot teremteni az üres versenyhelyszíneken a megnyitóval a tokiói olimpia szervezői. A járvány miatt a küzdelmeket gyakorlatilag nézők nélkül rendezik meg, de ahogy Thomas Bach, a NOB elnöke fogalmazott: nem akarják, hogy a sportolók egyedül érezzék magukat a stadionokban vagy a csarnokokban. „Szeretnénk megmutatni nekik, hogy az emberek velük vannak, és támogatják őket” – fogalmazott a német sportdiplomata. A NOB azt reméli, hogy a tokiói játékok minden idők legnézettebb olimpiája lesz világszerte.

A hangulat fokozásának technikai kellékei között lesz egy audiorendszer, amely a korábbi olimpiák alapzaját, a lelkesedést, illetve a tapsot játssza majd be, így a versenyzők úgy érezhetik, hogy mégis ülnek nézők a lelátón. Emellett otthonról, egy digitális platformon keresztül minden szurkoló küldhet virtuális tapsot is a résztvevőknek, és a helyszíneken, valamint a televíziós közvetítésben látható lesz, hogy melyik országból hányan drukkolnak. Mindenkit arra biztatnak, hogy készítsen magáról egy öt másodperces szelfivideót, küldje be, és ezt is megjelenítik majd a kivetítőkön. Néhány versenyhelyszínen pedig a sportolóknak lehetőségük lesz arra, hogy a versenyük után közvetlenül élő kapcsolatba léphessenek az otthon szurkoló családjukkal és barátaikkal.

Nyolc újabb fertőzött

Az olimpia első versenynapján nyolc újabb, a játékokhoz köthető pozitív koronavírustesztet regisztráltak Tokióban, köztük egy sportolóét. Utóbbi nem az olimpiai faluban lakik. A szervezők szerda reggeli bejelentésével – július 1-től számítva – négy prefektúrában hetvenötre nőtt a fertőzöttek száma. A mostani nyolc közül az olimpiai faluban egy pozitív teszt született, egy rendezőé, akinél tizenkét kontaktszemélyt derítettek ki. A csehek közölték, hogy a strandröplabdázó Ondrej Perusic után – akinek az esete hétfőn vált ismertté – a női páros edzője, Simon Nausch is fertőzött lett.

Ide kapcsolódó hír, hogy egy chilei taekwondós az első versenyző, akinek pozitív koronavírusteszt miatt vissza kellett lépnie a tokiói olimpiától. Fernanda Aguirre Üzbegisztánban végezte felkészülése utolsó szakaszát, onnan érkezett Tokióba, és az országba történt belépésekor szolgáltatott pozitív tesztet. A Chilei Olimpiai Bizottság arról számolt be, hogy Aguirre tünetmentes, jól érzi magát, de nem vehet részt az 57 kilogrammosok vasárnapi küzdelmében, mert a japán hatóságok tíznapos karanténra kötelezték. A sportoló – és a közvetlen kontaktnak számító edzője – most egy erre a célra kialakított szálláshelyen tartózkodik. Aguirre a közösségi oldalán azt írta, nagyon szomorú és teljesen összetört.

A chilei taekwondóshoz hasonlóan a hollandok gördeszkása, Candy Jacobs sem versenyezhet a játékokon, miután szintén pozitív mintát adott. A 31 éves sportolót az olimpiai faluban ellenőrizték. A világbajnoki negyedik Jacobs szerdán Instagram-oldalán jelentette be, hogy lemarad az olimpiáról, amelyen először szerepel sportága a programban. A holland gördeszkázó a negyedik sportoló, aki az olimpiai faluban szolgáltatott pozitív koronavírustesztet, a két dél-afrikai labdarúgó, Thabiso Monyane és Kamohelo Mahlatsi, illetve a cseh strandröplabdázó, Perusic szereplésére még van esély, ha majd letöltik tíznapos karanténjukat.

Hazaküldik az ugandait

Hazaküldik a pénteken eltűnt és kedden megtalált súlyemelőt, aki az ugandai olimpiai csapattal érkezett Japánba. Az afrikai ország küldöttsége jelezte, már szerdán megteszi a szükséges előkészületeket a sportoló hazaszállításához, illetve továbbra is együttműködik az illetékes hatóságokkal az eset kivizsgálásában. A 20 éves Julius Ssekitoleko a szállodai szobájában hagyott írásos üzenetében annyit közölt: nem akar hazatérni, és a szigetországban kíván letelepedni. A sportolóra Jokkajcsi városában, edzőtáborától 170 kilométerre bukkantak rá a hatóságok, a rendőrség kihallgatta. Ssekitoleko az afrikai ország olimpiai küldöttségével egyetemben nem a fővárosban, hanem Izumisano városában szállt meg, ahol – mivel ketten is pozitív koronavírustesztet produkáltak – elkülönítették a csapatot. Az ugandaiakat azóta is naponta vetik alá Covid-vizsgálatnak, ám a pénteki tesztelésen a kilencfős sportolói delegációból Ssekitoleko nem jelent meg.