2024. május 14., kedd

Vlašić beszélte rá Đokovićot

A horvát magasugró, Blanka Vlašić beszélte rá Novak Đokovićot, hogy induljon el a pénteken kezdődő olimpia teniszversenyén. A wimbledoni Grand Slam megnyerése után a világelső fontolóra vette, hogy visszalép az ötkarikás játékoktól a járvány alatt hozott szigorú korlátozások és a zárt kapus lebonyolítás miatt, de végül úgy döntött, mégis elutazik Japánba. Megfogalmazása szerint ez csak a hazaszeretetének és a Szerbia iránti érzéseinek köszönhető. „Nem örülök a Japánban érvényben lévő különféle korlátozásoknak, és annak sem, hogy nem játszhatunk nézők előtt, de elengedhetetlen, hogy az országomat képviseljem az olimpián” – nyilatkozta, majd elárulta, néhány napja találkozott az olimpiai ezüst- és bronzérmes Vlašićtyal, aki azt mondta neki, az emberek csak arra emlékeznek majd, hogy ki nyerte az érmeket, nem pedig arra, hogy milyenek a körülmények között, például voltak-e szurkolók, vagy sem. „A szavai megragadtak bennem, és örülök, hogy úgy döntöttem, részt veszek az olimpián. Amiket mondott, arra ösztönöznek, hogy a lehető legjobb teniszt játsszam, és bízom benne, hogy az idei szezonban eddig elért hatalmas sikereim után megnyerhetem az aranyérmet.”

Még egyetlen teniszező sem nyerte meg ugyanabban az évben mind a négy Grand Slam-tornát és az olimpiát, Đoković lehet az első, akinek ez sikerül. „Az olimpia és a US Open megnyerése a legjelentősebb célkitűzésem a szezon hátralévő részében. Tele vagyok magabiztossággal, és motivált vagyok, hogy a lehető legjobban képviseljem Szerbiát. Éremre vágyom Tokióban, ami remélhetőleg arany lesz, majd elutazom New Yorkba, hogy teljessé tegyem az idei évemet” – nyilatkozta a 34 éves Đoković.

Átfogalmazták az ötkarikás jelszót

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) átfogalmazta az ötkarikás mozgalom jelszavát. Az olimpiai mottó Thomas Bach NOB-elnök javaslatára a jövőben nem „gyorsabban, magasabbra, erősebben”, hanem „gyorsabban, magasabbra, erősebben – együtt”. „Erősíteni kell a szolidaritás eszméjét, mert a modern világ kihívásait már senki sem tudja egyedül kezelni” – jelentette ki a 67 éves német sportdiplomata. A változtatást az alapelveket tartalmazó Olimpiai Chartába is átvezetik.
Az eredeti jelszót Pierre de Coubertinre, az újkori olimpiák megalapítójára vezetik vissza…

Covidos illemtan

A sportolók számára az olimpiai részvétel mindig különleges, sok esetben pályafutásuk csúcspontja, a tokiói játékok pedig ezenfelül is rendkívüli lesz a járvány miatti illemtan, előírások következtében. Unalomig ismert alapszabály, hogy a maszk viselése és a távolságtartás kötelező, ettől csak bemelegítésnél és verseny közben tekinthetnek el az indulók. Azoknál a sportágaknál, amelyekben a sporteszközöket többen használják, azokat minden váltásnál fertőtleníteni kell. Ilyen a tornászoknál a gyűrű vagy a korlát, ritmikus gimnasztikában a labda és a szalag, de akár asztaliteniszben az asztal is. A kínai pingpongosok már ki is fejezték nemtetszésüket a covidos előírások miatt, miszerint nem szabad a labdára ráfújni, és a játékosok nem húzhatják le a kezüket az asztalon, pedig ezek bevett mozdulatok, rituálék.

Az olimpiai médiaközpont (Fotó: MTI)

Az olimpiai médiaközpont (Fotó: MTI)

Elsősorban a csapatsportágaknál lehet érdekes, hogy mindenkinek külön kulacsot és törülközőt kell használnia.

A sportolók a nézőtérről szurkolhatnak társaiknak – az olimpia egyébként gyakorlatilag zárt kapus lesz –, de ezt leginkább tapssal tehetik meg, az éneklés, kiabálás, fütyülés tilos. A díjátadón a sportolók – természetesen maszkban – saját maguk akasztják majd a nyakukba az előzőleg gondosan fertőtlenített érmet, amelyet tálcán nyújtanak át nekik. Szigorúan a saját fokukon kell maradniuk a dobogón, és el kell tekinteniük a kézfogástól, egymás megölelésétől…

Fertőzött amerikai tornászlány

Három nappal az ötkarikás játékok megnyitója előtt kilenc újabb, a játékokhoz köthető pozitív koronavírustesztet regisztráltak Tokióban, egyet az olimpiai faluban. Legutóbb az amerikai női tornászválogatott egyik tagjának – aki társaihoz hasonlóan már Japánban, egy edzőtáborban készült az ötkarikás játékokra – lett pozitív a tesztje. Tegnap edzője bejelentette, hogy a 18 éves Kara Eakerről van szó, őt tartalékként nevezték az olimpiára. Az amerikai szövetség szerint a versenyzőt elszigetelték, miként egyik társát is, akivel közvetlen kapcsolata volt. A hatfős csapat – benne a négyszeres olimpiai és tizenkilencszeres világbajnok Simone Biles – viszont folytatja felkészülését, ám elővigyázatosságból hétfőn másik szálláshelyre költözött, és új edzéshelyszínt keresett.