2024. május 14., kedd
INDYCAR

Ifjú spanyol Amerika csúcsán

Az európai nézők látókörén talán kívül esik, az európai versenyzők azonban egyre sűrűbben fedezik fel maguknak a világ második legerősebb formulaautós bajnokságának számító, amerikai központú IndyCart. Az elmúlt években egyre többen jelentek itt meg olyan fiatalok, akik a kevés felszabaduló ülés miatt nem kerültek be a Formula–1-be, vagy olyan idősebbek, akik éveken át versenyeztek ott a győzelemtől távol – a most véget ért 2021-es szezonnak pedig elsősorban ők voltak a főszereplői.

A Long Beachben rendezett szezonzárón végül a bajnokságban második évét töltő, 24 éves Álex Palout koronázták bajnokká, aki több szempontból is különleges tettet hajtott végre ezzel: egyrészt ő lett az IndyCar első spanyol bajnoka, másrészt az elmúlt tíz évben ő az első, aki a Chip Ganassi Racingnél a pontversenyben le tudta győzni a csapat veteránját, a hatszoros bajnok, de most csak negyedikként záró Scott Dixont. A kiegyensúlyozott Palou három versenyt nyert meg a 16-ból egy olyan sokszínű szezonban, ahol a sikereken összesen kilencen osztoztak. Fő kihívója a szezonzárón Patricio O’Ward volt, akit viszont az első körben kiforgattak. A mindössze 22 éves mexikói az IndyCarhoz tavaly csatlakozott McLarennél versenyez, amelynek főnöke, Zak Brown a szezon előtt ígéretet tett pilótájának arra, hogy futamgyőzelem esetén tesztlehetőséget kap a Formula–1-es csapatnál. A korábban a Red Bull pilótaprogramjából már menesztett O’Ward végül két versenyt is megnyert, így decemberben várhatóan ott lesz az abu-dzabi teszten.

De nem csak a fiatalok, az „öregek” is remekeltek. A szezon üde színfoltját Romain Grosjean jelentette, aki a Haasszal az F1-es mezőny második felében eltöltött évek – na meg az ottani karrierjét lezáró hatalmas tüzes baleset – után Amerikában próbált új életet lehelni karrierjébe, ami sikerült is. Már harmadik versenyhétvégéjén pole-t szerzett, és másodikként ért célba, majd még két további dobogót hozzátett ehhez az év során, mindennek eredményeként pedig a következő szezonra a mezőny egyik legjobb csapata, az Andretti Autosport ajánlott neki szerződést. Grosjean tavasszal még úgy érkezett, hogy az általa túl veszélyesnek tartott oválpályás versenyeken nem áll rajthoz, ám a Gatewayen tett egy próbát, és legyőzte félelmeit, így jövőre már a teljes szezont bevállalja. „Megértem, hogy sok gyereknek a Formula–1 az álma, ám ha ez azzal jár, hogy ott minden hétvégén a mezőny végén állnak, akkor sokkal jobban járnak, ha inkább ide jönnek. Itt szabadabban vezethetjük az autót, nem kell töltöttségre, gumihőmérsékletre figyelni. Csak beülünk, és minden egyes körben kihozhatjuk a maximumot az autóból. Minden kört élvezhetünk, és bármelyik csapattal versenyképesek lehetünk” – fogalmazta meg motivációit Grosjean, egyúttal kedvcsinálót is adva a sorozathoz az autósport rajongóinak.

A franciához hasonlóan mesés feltámadást produkált a szintén az F1-ből elszármazott Marcus Ericsson is, aki két versenyt is megnyert, a szezon legizgalmasabb futamaként megmaradt nashville-it úgy, hogy egy korai ütközés nyomán még a levegőbe repült az autója. És akkor a bajnokság ékkövét, az indianapolisi 500 mérföldest megnyerő Helio Castronevesről, az IndyCar élő legendájáról még nem is beszéltünk. A brazilt úgy feltüzelte a siker, hogy jövőre már a teljes szezonra visszatér, 46 évesen.

A bajnokság végeredménye: 1. Palou 549 pont, 2. Newgarden 511, 3. O’Ward 487, 4. Dixon 481, 5. Herta 455, 6. Ericsson 435, 7. Rahal 389, 8. Pagenaud 383, 9. Power 357, 10. A. Rossi 332 stb.