2024. május 20., hétfő
XVIII. ATLÉTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, EUGENE

Űridők kétszázon

A világbajnokság csütörtök esti programjában a férfi és a női 200 méter volt rivaldafényben, és mindkét sprintszámnak sikerült felülmúlnia a várakozásokat. A hölgyek mezőnyében ugyanazok csatáztak az érmekért, akik hétvégén a 100-on is, hiszen öt ottani döntős itt is bejutott a legjobbak közé, a férfiaknál viszont teljesen kicserélődött a legjobb nyolc sprinter személye a rövidebb távhoz képest.

A nőknél noha jamaicai lett a győztes, ez mégis meglepetésnek számított, hiszen Shericka Jackson szerezte első egyéni világbajnoki címét, aki az elmúlt években honfitársai, Shelly-Ann Fraser-Pryce és Elaine Thompson-Herah árnyékában „örök harmadiknak” számított. A pár éve 400 méterről a rövidebb távokra váltó Jackson pedig mostani eredményével kitörölhetetlen nyomot hagyott a rekordlistán is: a kanyarból még Fraser-Pryce-szal egyszerre érkezett ki, ám ezt követően látványosan el tudott húzni honfitársától, az óra pedig 21,45 másodpercnél állt meg. Ez a számban valaha is elért második legjobb idő, csak Florence Griffith-Joyner 21,34-e áll előtte még az 1988-as szöuli olimpiáról. A 100 méter győztese most második lett, a dobogóra pedig Dina Asher-Smith fért még fel, míg Thompson-Herah csak hetedik lett.

Lyles letépte a mezét, és az égbe emelte az aranyat – a vb újítása, hogy az érmeket már a befutónál a sportolók kezébe nyomják (Fotó: Beta/AP)

Lyles letépte a mezét, és az égbe emelte az aranyat – a vb újítása, hogy az érmeket már a befutónál a sportolók kezébe nyomják (Fotó: Beta/AP)

Ráadásul hasonlóan világraszóló eredmény született pár perccel később a férfiak versenyén is. Noah Lyles volt a szám három évvel ezelőtti győztese, azóta viszont új kihívót kapott: a 18 Erriyon Knighton specialitása a kanyarvételi sebessége, így arra lehetett számítani, hogy a táv felénél ő fog vezetni. Lyles azonban olyan teljesítményt húzott elő, ami ellen nem lehetett síkra szállni, hiszen a kanyarban is tartotta fő riválisa tempóját, a befutóig pedig mindenkit alaposan leszakított. 200 méteren közel fél másodpercet adott az amerikai dobogót teljessé tevő Kenneth Bednareknek és Knightonnak, a 19,31-es idővel pedig ő is maradandót alkotott, hiszen a táv valaha volt harmadik leggyorsabb embere lett Usain Bolt (19,19) és Yohan Blake (19,26) mögött.

Bár világcsúcs csütörtökig még nem született Eugene-ban, a futószámokban záporoznak a rekordközeli eredmények. Ennek okát sokan a technikai fejlődésben látják, az elmúlt években ugyanis a cipőfejlesztésben zajlott le forradalmi áttörés, az atléták ennek nyomán szuperkönnyű, egyúttal az elrugaszkodást is segítő lábbelikben versenyezhetnek.

Három nap van még hátra a világbajnokságból, az igazi hajtás viszont a záróhétvégére maradt, hiszen húsz aranyérem várja még gazdáját.

Eredmények, férfiak, 200 m: 1. Noah Lyles (amerikai) 19,31 másodperc, 2. Kenneth Bednarek (amerikai) 19,77, 3. Erriyon Knighton (amerikai) 19,80. Nők, 200 m: 1. Shericka Jackson (jamaicai) 21,45 másodperc, 2. Shelly-Ann Fraser-Pryce (jamaicai) 21,81, 3. Dina Asher-Smith (brit) 22,02.