2024. május 20., hétfő
XVIII. ATLÉTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, EUGENE

A kínai mindenkit meglepett

Férfi távolugrásban már szerzett egy teljesen váratlan aranyérmet Kína, a világbajnokság hatodik napján pedig valami nagyon hasonlót vitt véghez női diszkoszvetésben Pin Feng. Pedig a döntőtől mindenki az olimpiai bajnok Valarie Allman és a szám elmúlt tíz évét meghatározó Sandra Perković összecsapását várta, ám Feng már első kísérletével átírta a verseny forgatókönyvét: 69,12-es dobással több mint három métert javított egyéni csúcsán, ami a győztes eredmény is maradt, hiszen Perković és Allman is csak közelíteni tudtak hozzá.

„Kazah” győzelem minden idők egyik leggyorsabb akadályversenyén (Fotó: Beta/AP)

„Kazah” győzelem minden idők egyik leggyorsabb akadályversenyén (Fotó: Beta/AP)

Bahreini–kazah csatát ígért a női 3000 méteres akadályfutás, persze csak az útlevelek alapján, hiszen Winfred Yavi és Norah Jeruto egyaránt kenyai születésűek. Jeruto úgy nyerte meg a számot, hogy szinte végig az élen állt, ráadásul eközben remek iramot is diktált. A négyfős végjáték nagy vesztese Yavi lett, aki az utolsó vizes akadálynál megbotlott, így végül a dobogóról is lemaradt. Jeruto, Getachew és Abebe egyaránt kilenc percen belül értek be, a valaha volt harmadik, negyedik és ötödik legjobb idővel.

Világos Adriana ugyan nem indult a vb-n, ám idei legjobb dobásai alapján könnyedén döntőbe juthatott volna gerelyhajításban, hiszen a selejtező nem hozott erős eredményeket, és 59 méterrel is be lehetett kerülni a legjobb tizenkettő közé.

Eredmények, nők, 3000 m akadály: 1. Norah Jeruto (kazah) 8:53,02 perc, 2. Werkuha Getachew (etióp) 8:54,61, 3. Mekide Abebe (etióp) 8:56,08. Diszkoszvetés: 1. Pin Feng (kínai) 69,12 m, 2. Sandra Perković 68,45 m, 3. Valarie Allman (amerikai) 68,30 m.