2024. május 12., vasárnap
VIZES VILÁGBAJNOKSÁG

Több érmet, mint az olimpián

Ezt a célt fogalmazta meg a magyar úszócsapat számára a hétvégén startoló vizes világbajnokságra Sós Csaba szövetségi kapitány, ami első ránézésre nem tűnik túl magasra helyezett lécnek, hiszen a küldöttségnek Tokióban Milák Kristóf jóvoltából a 100 és 200 méteres pillangóúszásban elért ezüst- és aranyérmével kellett beérnie. Összevethetjük mindezt a legutóbbi, 2019-es világbajnokság eredménylajstromával, ahonnan a magyar úszók öt aranyéremmel távoztak Milák, Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és a nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf sikerei révén, bár az úszóaranyak szempontjából minden idők legeredményesebb világbajnoksága volt. Noha a kvangdzsui sikergyárosok mindegyike ott lesz most a hazai rendezésű vb-n is, a csapatban fokozatosan végbemenő őrségváltás okán most talán már nem reális ennyi győzelemről álmodni. Milák persze még most is bombaformában van, és négy különböző szám rajtlistáján is szerepel a neve (akárcsak Szabó Szebasztiáné), Hosszúval szemben azonban már nincsenek meg az egykori magas elvárások, őt illetően 400 méter vegyesen remél érmet a kapitány.

A kevésbé reflektorfényben lévő sportágak közül a szinkronúszásban is – amit 2017 óta hivatalosan már műúszásnak hívnak – érdemes lehet a magyar csapatra figyelni, akik a tíz számból ötben is érdekeltek, a tavalyi Eb-n pedig még egy bronzérmet is szereztek. Műugrásban viszont eredetileg a generációváltás miatt nem is tervezett volna versenyzőt indítani a vb-n a magyar csapat, s csak a váratlan hazai rendezés révén adtak végül lehetőséget két fiatalnak, Veisz Emmának és Mosena Estillának.

És persze ott van a vízilabda, ahol a három évvel ezelőtti csalódás után, amikor a magyar férfi- és női válogatott egyaránt a negyedik helyen zárta a vb-t, csak az érem lehet az elfogadható eredmény. Märcz Tamás és Bíró Attila kapitányok jórészt megbíznak a tavalyi olimpián egyaránt harmadikként végző csapattagokban, hiszen négy, illetve három változás történt csak az akkori keretekhez képest.