2024. április 30., kedd
ÚSZÁS

Milák visszatért!

Milák Kristóf már a Debrecenben zajló magyar bajnokság első versenynapján bizonyította, hogy komolyan gondolja az olimpiai szereplést, és bármennyit is hagyott ki, címvédésre pályázik a francia fővárosban. A klasszis a kedd délelőtti előfutamok során a legjobb idővel kvalifikálta magát a 100 méteres gyorsúszás döntőjébe, majd az esti fináléban parádésan kezdett, fél testhossz előnnyel fordult. A hajrában Németh Nándor ugyan feljött rá, a 200 pillangó világcsúcstartójának első győzelme azonban nem forgott komoly veszélyben.

Milák szenzációs visszatérésével alaposan rácáfolt az őket bírálók mellett az edzéselmélet-tankönyvekre is, ugyanakkor az ob rajtját megelőzően olyan pletykák kaptak szárnyra, miszerint a 24 éves sztárúszó korántsem lazsált annyit, mint sejteni lehetett. Az Index információi szerint – a portál egy Ausztráliából kapott e-mailre hivatkozik – Milák tavaly közel két hónapot töltött Brisbane-ben, ahol a St. Peters Western Swim Club rendszerében edzett Dean Boxall irányítása mellett. Az ausztrál tréner olyan sztárúszóknak egyengette az útját, mint a 200 és 400 gyors regnáló olimpiai bajnoka, Ariarne Titmus vagy az ötszörös világbajnok, Shayna Jack. Ha a hír igaz, akkor Boxall jelentős szerepet vállalt a magyar visszatérésében is.

Milák a sajtónak egyelőre nem nyilatkozott, Sós Csaba szövetségi kapitány csak annyit tett hozzá az első nap látottakhoz: „Aki egy évig nem edzett, az nem tud így úszni, akármekkora zseni is…” Ez némileg alátámasztja az ausztrál „kiruccanásról” szóló híreket.
Milákhoz hasonlóan a másik nagy visszatérő, Hosszú Katinka is alaposan felkavarta az állóvizet. Az Iron Lady ugyan a legjobb idővel kvalifikálta magát a 200 vegyes döntőjébe, ott viszont csak a harmadik lett, és az olimpiai szintidőtől is elmaradt, ezt viszont még a júniusi Európa-bajnokságon is lesz alkalma teljesíteni.

A nap harmadik meglepetését Fángli Henrietta szolgáltatta, aki a 100 méteres mellúszás fináléját 1:07,50 perces új országos csúccsal nyerte, Kovács Ágnes 24 éve fennálló rekordját adva át a múltnak.

Szabó Szebasztián előbb a győri 4×100-as mix vegyes váltó, majd a 4×100-as mix gyorsváltó tagjaként szerzett aranyérmet, míg 100 gyorson negyedikként ért célba.

 

Nyitókép: Milák bejelentkezett egy újabb olimpiai aranyra? (Fotó: MTI)