2024. május 8., szerda
VIZES VB – DOHA

Mandićék utolsó dobása

Pénteken a szinkronúszó- és műugrószámokkal elrajtol a dohai vizes világbajnokság, a szerb férfivízilabda-válogatott utolsó olimpiai kvótaszerző lehetősége. Stevanović Uroš kivárt a kerethirdetéssel, az csak ma kerül nyilvánosságra, annyi bizonyos, bárki is alkotja majd a csapatot, a három héttel ezelőtti zágrábi Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény nem lesz elég a párizsi indulási jog megváltásához.

– Az utóbbi időszakot kizárólag a dohai vb szerint alakítottuk, Zágrábban több áldozatot is hoztunk emiatt. Úgy véljük, könnyebb lesz most kvótát szerezni, mint lett volna az Eb-n. Fontos, hogy a rajton legyőzzük Japánt, nem engedhetjük meg, hogy Montenegró és az Egyesült Államok lépéselőnybe kerüljenek. Az amerikaiak formájáról és csapatáról nem sokat tudunk, de a horvátokkal készültek, így nem lehetnek rosszak. Montenegrót jól ismerjük – mondta a csoportkör kapcsán Stevanović.

A nyitány azért is jelentős, mert a csoport első helyezettje automatikusan a negyeddöntőbe kerül, és a szerbek szempontjából ez már párizsi vízumot érne. Újdonság, hogy a keret 15 tagot számlál, állandó sapkaszámmal kell nevezni a játékosokat, a mérkőzéseken változatlanul 13 pólós szerepelhet. A férfitorna hétfőn kezdődik.

A magyar szövetségi kapitány a várakozásoknak megfelelően Dohában már a párizsi csapatot küldi hadba, tizenkét fukuokai világbajnok mellett a Zágrábban remeklő Bányai Márk, Kovács Péter és Tártai Dávid került be keretbe – mindhárman újoncok a vb-k tekintetében. Varga Dénesnek ugyanakkor ez lesz pályafutása tizedik viadala, 2007-ben Melbourne-ben öltötte magára először a nemzeti sapkát. Győzelem esetén Varga Vámos Mártonnal egyetemben bérheti a szerbek legendáját: jelenleg Slobodan Nikić az egyetlen játékos, aki három vb-címet szerzett a sportág történetében. A fiúk hétfőn ugranak először medencébe, sorrendben a románok, február 7-én az olaszok, 9-én a kazahok következnek.

A magyar férfi vb-csapat: Vogel Soma, Bányai Márk, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Kovács Péter, Bányai Márk, Vigvári Vince, Tátrai Dávid.

A magyar lányok szintén azzal a küldetéssel vágnak neki a tornának, hogy minimum olimpiai kvótával térjenek haza. Az eindhoveni kontinensviadalon ötödik helyet szerző csapathoz képest két poszton változtatott Mihók Attila és Cseh Sándor társkapitány: Szabó Nikolett és Tiba Panna helyére két „öreg motoros”, Máté Zsuzsanna és Horváth Brigitta került. Mihók elmondása szerint a cserével várhatóan hátul válnak magabiztosabbá, mindketten inkább védekező játékosok. Reméljük, a kéthetes finomhangolás alkalmával a korábbi gólfelelősök, Keszthelyi Rita és Szilágyi Dorka is jobb formába kerültek az Eb-n látottaknál, mert ha nem, a csajoknak alaposan meggyűlik majd elöl is bajuk – akárcsak Hollandiában.

Az együttest több baj is sújtotta az elmúlt időszakban, Gurisatti Gréta Eindhovenben szerzett szemsérülése fokozatosan, de javul, Dohára elméletileg bevethető lesz, Vályi Vandának a pesti edzőtáborban lőtték el a könyökét. De egyelőre úgy fest, ő is a csapat rendelkezésére áll. A hozzájuk hasonló gyors emberekre mindenképp szüksége lesz a gárdának. A lányok február 4-én Új-Zéland ellen kezdenek, 6-án Szingapúrral, 8-án pedig Ausztráliával játszanak. A csoport első helyéről várhatóan az utolsó mérkőzés dönt majd, a folytatásban pedig az Egyesült Államok vagy Hollandia következik. Nehéz ág jutott tehát a Mihók–Cseh-alakulatnak, a kvóta az Eb-n tapasztaltak alapján bravúrral érne fel. A nőknél két párizsi repjegy talál gazdára, a magyarok mellett az olasz és a kanadai csapat versenyez az egyik indulási jogért.

A magyar női vb-csapat: Magyari Alda, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Geraldine Mahieu, Rebecca Parkes, Máté Zsuzsanna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Neszmély Boglárka, Horváth Brigitta, Kuna Szonja.

ÚSZÁS

SÓS NEM VÁR ÉRMET
Az úszószámok február 12-én rajtolnak, a magyar csapat két éremgyárosa, Milák Kristóf és Kós Hubert nélkül vág neki Katarnak, így Sós Csaba nem vár érmet a medencés válogatottól, ugyanakkor bízik benne, hogy többen – akár Szabó Szebasztián is – meglepetést okoznak majd. Szabó Luxemburgban „melegített” a vb-re, ahol még elmaradt csúcsformájától, ami érthető is. A nyílt vízi úszók ugyanakkor vérmes reményekkel indulnak, Rasovszky Kristófot előkelő helyre várják a szakértők.

A magyar úszó-vb-csapat, medence: Betlehem Dávid, Holló Balázs, Jászó Ádám, Kovács Benedek, Márton Richárd, Németh Nándor, Rasovszky Kristóf, Szabó Szebasztián, Telegdy Ádám, Sós Dániel, Mészáros Dániel, Késely Ajna, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Szabó-Feltóthy Eszter, Kalmár Aliz, Békési Eszter, Komoróczy Lora, Senánszky Petra, Ugrai Panna, Kapás Boglárka. Nyílt vízi úszás: Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Gálicz Péter (tartalék), Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Olasz Anna (tartalék).

A szerb csapatról hivatalos információ szerdán még nem érkezett, a legjobbak – Velimir Stjepanović, Barna Andrej, Nikola Aćin, Anja Crevar, Farkas Tamás – várhatóan ott lesznek Dohában.