2024. május 9., csütörtök

Harmadjára sikerült

A Novi Beograd együttese megszerezte első hazai kupagyőztesi címét, miután a vasárnap esti döntőben 18:15-re legyőzte a Crvena zvezdát. Az újbelgrádi gárda története során harmadszor jutott el a sorozat fináléjáig, korábban viszont még nem tudott nyerni. Živko Gocić csapata végig diktálta a tempót, Vlahopulosz remek teljesítményének köszönhetően már az első negyedben 7:4-es vezetést szerzett (ebből a görög négy gólt lőtt), és a lefújásig többé-kevésbé meg is őrizte előnyét.

A piros-fehérek remek centerjátékuknak köszönhetően sok emberelőnyhöz jutottak, három gólnál közelebb azonban ezek kihasználásával sem férkőztek a riválishoz. A Novi Beograd két kulcsjátékosa, Nikola Jakšić és Miloš Ćuk nélkül ugrott vízbe, ennek ellenére a többiek kifogástalanul hatástalanították a Zvezda próbálkozásait. A harmadik negyed közepén, 14:10-es vezetésnél Gocić remek ütemben kért időt, hatására Granados is „megérkezett a meccsbe”, a spanyol két találatot és egy gólpasszt jegyzett a játékrész végéig, amivel el is döntötte az összecsapást.

A záróetapban a piros-fehérek agresszív játékkal próbálkoztak, a Novi Beogradnak viszont erre is volt válasza, és nem engedte ki a kezéből az irányítást. A csapatok nem sokat pihenhetnek, a héten már Bajnokok Ligája-forduló vár rájuk – a Novi Beograd a Sabadell vendégeként zárja a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörének utolsó fordulóját, a Crvena zvezda pedig a spliti Jadrant látja vendégül.

Eredmények, a döntő: Novi Beograd–Crvena zvezda 18:15. Az elődöntő: Crvena zvezda–Radnički 13:10, Partizan–Novi Beograd 8:16.

STEVANOVIĆ IS KERETET HIRDETETT
A kupadöntő után Uroš Stevanović, a szerb válogatott szövetségi kapitánya kihirdette a januári Európa-bajnokságra és a februári világbajnokságra készülő keretét. A listán helyet kapott a sérüléssel bajlódó Nikola Jakšić és az idei világversenyeket kihagyó Dušan Mandić is, azt azonban egyelőre nem tudni, ők vállalják-e a játékot.

A csapat a tervek szerint december 9-én kezdi meg a közös edzéseket, 18. és 21. között részt vesz egy budapesti nemzetközi tornán, ahol a házigazda mellett a németekkel, a románokkal és a spanyolokkal játszik. A felkészülés utolsó szakasza Belgrádban zajlik majd, a horvátországi Eb január 4-én rajtol.

A szerb válogatott kerete: Branislav Mitrović, Radoslav Filipović, Vladimir Mišović, Nemanja Ubović, Nemanja Vico, Đorđe Lazić, Bogdan Gavrilović, Sava Ranđelović, Petar Jakšić, Nikola Jakšić, Radomir Drašović, Luka Pljevančić, Strahinja Rašović, Marko Radulović, Vasilije Martinović, Dušan Mandić, Viktor Rašović, Filip Janković, Nikola Lukić, Đorđe Vučinić, Marko Radović, Vuk Milojević, Marko Dimitrijević, Luka Gladović.