2024. május 8., szerda

A General Motors az F1-ben?

A 2028-as idénytől hivatalos motorbeszállító lehet a Formula–1-es autós gyorsasági világbajnokságban az amerikai General Motors. A hírt Mohammed ben Szulajem, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke is megerősítette. „Az Andretti és a General Motors jelenléte, mint ikonikus amerikai márkák, elősegítik a sportág hosszú távú fenntarthatóságát” – írta posztjában az egyesült arab emírségekbeli FIA-elnök.

Az FIA korábban befogadta az új amerikai istálló, az Andretti Cadillac pályázatát, amely 2025-től szeretne csatlakozni a F1 mezőnyéhez. A csapatot az 1978-ban F1-es világbajnok Mario Andretti nevével fémjelzik, a Cadillac márka pedig a General Motorshoz tartozik. Az Andretti Cadillac csatlakozását ugyanakkor még az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediának is jóvá kell hagynia. A jelenlegi 10 Formula–1-es istálló többsége korábban ellenezte egy új csapat felvételét, leginkább azért, mert a bevételek többfelé oszlanának el, így a mostani alakulatok a jövőben kevesebb pénzhez jutnának. Mohammed ben Szulajem és az FIA ugyanakkor támogatja a mezőny bővítését, mert ezzel szerintük új piacokat célozhatna meg a sportág.

ELKELT HAMILTON VERSENYAUTÓJA

Több mint 18 millió dollárért kelt el a hétszeres F1-es világbajnok Lewis Hamilton 2013-as versenyautója. Az ESPN portál beszámolója szerint a Mercedes, mellyel a brit pilóta megnyerte hungaroringi Magyar Nagydíjat, s ezzel az első győzelmét aratta a német istálló színeiben, minden idők legdrágább modern F1-es autója lett. Az aukció Las Vegasban, a Wynn Las Vegas hotelben zajlott. Az üzletet bonyolító aukciósház szerint ez az egyetlen olyan Mercedes, amely nem Hamilton, a csapatfőnök Toto Wolff vagy a gyár tulajdonában van. Minden idők legdrágább F1-es autója, az argentin Juan Manuel Fangio 1954-es Mercedese korábban 29,6 millió dollárért cserélt gazdát.

FERRARI CSILLAGÁSZATI ÁRON!

Egy 1962-es Ferrari 250 GTO 51,7 millió dollárért kelt el egy New York-i árverésen, ami a második legmagasabb, autóért aukción fizetett áron. Az élénkpiros versenyautó 38 éven át egy amerikai gyűjtő birtokában volt. A vevő kilétét nem közölte az árverést szervező Sotheby’s aukciósház. Bár az eladási ár valamelyest elmarad a 60 millió dollár körüli várt leütési ártól, még így is ez a legdrágább Ferrari, amely árverésen valaha is elkelt. Úgy tudni, hogy 2016-ban egy másik GTO 250 70 millió dollárért cserélt gazdát egy magánadásvétel keretében.

A mostaninál magasabb leütési árat csak egy Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé ért el, amelyet 135 millió euróért, jelenlegi árfolyamon 144 millió dollárért adtak el tavaly egy európai árverésen. Az aukcióra bocsátott Ferrari második helyen végzett egy 1000 kilométeres futamon a németországi Nürburgringen. Ez az egyetlen 250 GTO, amelyet valaha is versenyen indított a Scuderia Ferrari, az olasz autógyár versenyzéssel foglalkozó részlege.

A klasszikus Ferrari versenyautók „Szent Gráljai” közé tartozó gépkocsit 1964-ben 6000 dollárért adták el egy szicíliai sebésznek. Még az 1960-as években került az Egyesült Államokba, ahol többször is gazdát cserélt, míg végül – 1985-ben – legutóbbi tulajdonosához, egy ohiói gyűjtőhöz került.

Az 1962 és 1964 között gyártott Ferrari 250 GTO-kból 36 létezik, tulajdonosaik között van mások mellett Ralph Lauren divattervező és Nick Mason, a Pink Floyd dobosa. A most árverésre került példány egyedülálló a ritkaságnak számító 250 GTO-k között is, mivel eredetileg egy 330 LM-nek, egy még ritkább, valamivel erősebb motorú modellnek tervezték, és csak 1962-ben alakították át 250 GTO-vá.