2024. május 8., szerda
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Kínaiak

A sznúkert a múlt század kilencvenes éveinek derekán, a kábeltévé itteni hódítása kezdetének idején ismertem meg, és a biliárdozás többi válfajával ellentétben azonnal megkedveltem. Az Eurosport rendszeresen közvetítette az akkor még meglehetősen kevés rangos versenyt, abban az időben pedig a legjobbak a britek voltak. A nagy öregek egy csoportja éppen visszavonulófélben volt, vagyis Terry Griffits, Joe Johnson, Jimmy White és John Parrott már csak elvétve jutott a képernyőre. A rangidős a hatszoros világbajnok Steve Davis volt, a mezőnyt pedig vele együtt Stephen Hendry, Ken Doherty és Peter Ebdon uralták, de már érkezett az új, még ma is versenyben levő korosztály, amelyben Ronnie O’Sullivan, John Higins, Mark Williams és a túl korán elhunyt karizmatikus Paul Hunter vitte a prímet. Az azóta szép karriert befutott Mark Selby, Neil Robertson és Shaun Murphy az általános iskola befejezésre felé jártak, Mark Allen és Judd Trump pedig még a 10. születésnapjukat sem ünnepelték meg.

Az angolok, skótok, walesiek és írek soraiba nehéz volt betörni. Elsőnek ez 2010-ben az ausztrál Robertsonnak sikerült, majd azóta is csupán két nem brit vb-döntős volt. 2016-ban a kínai Ding Dzsunhuj elveszítette a serlegmeccset, az idén pedig a belga Luca Brecel látványosan nyerte meg a titulust.

Az élvonalbeli játékosok létszáma szerint idővel a kínaiak kapaszkodtak fel a második helyre. Bizonyos, hogy jelentős anyagi támogatás is áll mögöttük, a sznúkerfelszerelés kínai gyártói aligha fukarkodnak, és a kínaiak már egészen fiatalon a sportág legjobb angliai központjaiban nevelkedhetnek.

Aki a múlt héten figyelemmel követte a Wuhan Open rangos tornát, talán már meg sem lepődött, hogy a táblán, részben a házigazda jogán, 14 kínai indult, és hogy valamennyien nagyon fegyelmezetten és szépen játszanak, s már csak némi tapasztalatra van szükségük. Az alig ismert Liu Haotian és Vu Jize az elődöntőig jutott, nyolcaddöntős lett Sziao Guodong, Anda Dzsang, Juan Szijun és He Guocsijang, hatan estek ki a 2. fordulóban, és még ketten az első körben. Valójában ez a 14-es létszám nem is nagy, mert a sportág ismerői tudnak még néhány jó nevet, de azt is tudják, hogy mi történt a nyár elején. Tíz kínai játékost, közöttük a két legjobbnak számító és nagy tornákat is nyert Jan Bingtaót és Dzsao Szintongot vádolták meg szabályellenes fogadással. Ötüket felmentették, Bingtao viszont 7 és fél éves, Dzsao pedig 30 hónapos eltiltást kapott. Lu Ning 8 hónapos kényszerpihenőn lesz, míg Liang Venbo és Li Hang büntetése még szigorúbb, mint a korábbi éljátékos Stephen Lee esetében kimondott 12 éves kényszerpihenő, ami jövő ilyenkor jár le. A két kínait örökre eltiltották, és már a fellebbezést is visszautasították.

Hirtelenjében annyi a kínai sznúkerjátékos, hogy félő, öt-hat év múlva, mint sok éve már az asztaliteniszben, teljes uralmat harcolnak ki.

Nyitókép: Ding Dzsunhuj a German Masterson 2015-ben (Fotó: Wikipedia)