2024. május 10., péntek

Véget ért egy álom

Rácz László és Szabó József

Ungvári tudósítónktól

Ukrajna szép lassan visszatér az Eb-t megelőző hétköznapokhoz. A turisták hazautaztak, a szurkolói zónák bezártak. A főutak mentén felállított információs sátrakat elbontották, a határátkelőhelyeken már nem annyira mosolygósak a szolgálatban lévő egyenruhások. A foci helyett ma már ismét a politika, a megélhetés, legújabban pedig a nyelvtörvény szolgáltatja az első számú beszédtémát.
Zárásként a Magyar Szó két olyan kárpátaljai kötődésű ex-futballistát faggatott, akik nemcsak Ukrajnában, de annak határain túl is jól ismertek, s egyáltalán nem mellékesen, mindketten magyarok.
Rácz László, az egykoron 48-szoros szovjet válogatott, a Dinamo Kijevvel 1986-ban KEK-győztes középpályás szerint házigazdaként jól vizsgázott Ukrajna.

A nemzetközi sajtó pozitív véleménnyel volt az eseményről, holott az Európa-bajnokság előtt nem kímélték a házigazdákat, az igazságot elferdítve riogatták a szurkolókat – mondja a Nagyszőlősi járási Fancsikáról származó Rácz, aki tagja volt az 1988-ban Eb-ezüstérmes szbornajának is: – A kontinenstorna idején többször is megfordultam Kijev belvárosában, jártam a szurkolói zónában. Semmi nyomát nem láttam rasszizmusnak és idegengyűlöletnek. Bevallom őszintén, én is tartottam a botrányoktól, attól, hogy az ország nem tud megbirkózni a feladattal. De hála az Istennek, sikerült megfelelő szinten, tudásunkhoz és lehetőségeinkhez mérten megszervezni az Eb-t. Bizonyítottuk, hogy nem is vagyunk olyan távol Európától. A futballról szólt az egész három hét – tette hozzá a kilencvenes évek elején egy rövid ideig a Ferencvárosban is megforduló középpályás.

Szakmai értelemben is véleményt formált: „Az előző Eb-vel ellentétben sutba dobták a bekkelést, és szinte minden csapat támadófocit játszott. Leginkább az olaszok játéka lepett meg, akik a korábbiakhoz képest jóval aktívabban léptek fel, és ennek meg is lett az eredménye, főleg a németek ellen. Ha már a germánoknál tartunk, vereségük valószínű azzal indokolható, hogy Löw alábecsülte a taljánokat, fejükbe szállt a dicsőség. Jómagam is spanyol–német döntőt vártam. Óriási csalódás volt a számomra az oroszok és a hollandok lebőgése, viszont a portugálok teljesítménye mindenképp megmagázható. Technikás és gyors focit játszottak. Ami pedig a hispánok címvédését illeti, hiába kritizálják őket, hogy unalmasan játszanak, jelenleg mégis elvitathatatlan, hogy nincs ellenfelük a futballpályán.”

Szabó József 40-szeres szovjet válogatott, Ukrajna futball-válogatottjának korábbi szövetségi kapitánya, a Dinamo Kijevvel a BL-ben vitézkedett a kilencvenes években, a labdarúgó-szövetség jelenlegi utánpótlás-vezetője szerint érvényesült a papírforma.

Az Eb fináléjában a spanyolok egyszerűen lefocizták az olaszokat – kommentálta röviden a döntőt a szakember. A házigazdákat érintve úgy véli, az ukránok kiesése nagyban befolyásolta a hazai Eb-hangulatot, bár így sem lehet okunk a panaszra. Ennyit tudnak a mieink, Blohint nem mozdítaná el, ám sokat fiatalítana a gárdán. Összességében egy remek kontinensviadal volt az idei, főleg, hogy Ukrajna házigazda volt. „Ilyenben nem hinném, hogy a jövőben bármikor is részünk lesz” – summázta.