2024. május 14., kedd
DAKAR-RALI

Irány az Üres zóna!

Ezúttal már szilveszter napján elrajtol a 45. Dakar-rali, amelynek helyszíne negyedik alkalommal lesz Szaúd-Arábia. A tervet, hogy néhány szomszédos államba is átlátogasson a verseny, ezúttal sem sikerült tető alá hozni, de az ország önmagában is elég hatalmas ahhoz, hogy új kihívásokkal, eddig bejáratlan terepekkel szolgáljon, miközben a napok és a teljesítendő táv tekintetében is hosszabb legyen, mint az előző itteni kiírások: a mai prológot 14 szakasz követi majd összesen 8549 kilométeren (ebből 4706 kilométer lesz a mért szakasz), amelynek során a Vörös-tenger partjáról a Perzsa-öböl partjáig próbál átvándorolni a 365 járművet számláló mezőny.

A verseny legnagyobb erőfelmérője a második héten, pár nappal a befutó előtt várható, amikor Szaúd-Arábia délkeleti sarkát, az úgynevezett Üres zónát járják be minden korábbinál alaposabban a versenyzők, és itt lesz a maratoni szakasz is, amelynek során nem vehető igénybe segítség. „Semmi nincs ott. Nem találtunk egyetlen állatot, embert, lábnyomot vagy kitaposott utat sem. Egy teljes üresség” – mutatott rá a Dakar fő szervezője, David Castera, hogy miről kapta nevét a rettegett régió, amely így érintetlen, a megszokottnál küzdelmesebb dűnéket is tartogat.

A verseny útvonala (Fotó: dakar.com)

A verseny útvonala (Fotó: dakar.com)

A motorosoknál a címvédő Sam Sunderland hátán lesz a célkereszt, aki ismét a KTM által tulajdonolt Gas Gas járgányán ül majd, kihívóinak népes táborában pedig a gyári KTM-ek (Toby Price, Matthias Walkner, Kevin Benavides), a Hondák (Joan Barreda, Ricky Brabec, Pablo Quintanilla), a Husquarna, a Hero és a Sherco gépei is ott lesznek. Ismét rajthoz áll KTM-jével a 2009 óta egyetlen évben sem hiányzó Saghmeister Gábor, aki a Rally2-es kategóriában indul, a romániai Gyenes Emánuel pedig ezúttal is megméreti magát a Malle Moto mezőnyében, a teljes ralit segítség nélkül abszolválók között, ahol tavaly ötödik lett. Új szabály a motorosoknál, hogy mivel az élen haladóknak a teljesen szűz terep miatt nehezebb a dolguk a tájékozódással, az úton legelőrébb járók időbónuszt kapnak: az aktuális elsőnek kilométerenként 1,5 másodpercet írnak jóvá.

Az autósoknál rotálódik a legkevésbé az élmezőny, így aligha jelent meglepetést az esélyesek névsora, akik három gyári csapat körül csoportosulnak. A Toyotánál a legutóbbi győztes Nasszer al-Attijah, valamint Giniel de Villiers és Henk Lategan vezetik a három Hiluxot. Az elektromos hajtású Audi RS Q e-tron már egy éve, első nekifutásra is ígéretes tempót mutatott, és sokan immár első számú favoritként tekintenek a Stéphane Peterhanselt, idősebb Carlos Sainzt és Mattias Ekströmöt sorai között tudó német gyártóra – dacára annak, hogy esélykiegyenlítés címén 100 kilogramm extra ballasztot kaptak, illetve minden csúcskategóriás autó motorteljesítményét 30 kilowattal csökkentették. A Prodrive fő esélyeit Sébastien Loeb és Orlando Terranova cipelik majd a vállukon, ugyanis az 1996 óta állandó résztvevő Nani Roma ezúttal nem ül be a harmadik autóba. A spanyolnak az év során egészen más kihívással kellett szembenéznie: márciusban húgyhólyagrákkal diagnosztizálták, és bár szeptemberre gyógyultnak nyilvánították, a kellő felkészülés hiánya miatt ezt a telet még a pihenésre fordítja.

Megérett az idő, hogy elektromos autó nyerje meg a Dakart? (Fotó: Audi Sport)

Megérett az idő, hogy elektromos autó nyerje meg a Dakart? (Fotó: Audi Sport)

Ahol viszont nagy változás történt, az a kamionok mezőnye, hiszen az orosz versenyzők és az évezredben négy kivétellel minden versenyt megnyerő Kamaz is távol marad, miután a sportolói egyenlőségüket sértőnek találták azt a háborút elítélő dokumentumot, amelyet alá kellene írniuk a részvétel feltételeként. A legjobb helyezésekért így alighanem hollandok és csehek küzdelmét láthatjuk majd az Ivecók és a Tatrák volánjánál. Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László Scaniája révén lesz egy teljesen magyar egység, Darázsi Zsolt pedig egy MAN nemzetközi legénységében ül majd a volán mögött.

Ismét sok szó esik az egy éve átalakult navigációs rendszerről, amely teljesen megváltoztatta a tájékozódás feladatát, és sokaknak okozott komoly időveszteséget. Míg korábban egy nappal előre megkapták az itinert a csapatok, most mindig csak 15 perccel a napi rajt előtt nyomják azt a navigátorok kezébe egy tableten. Ennek elsődleges célja is az esélykiegyenlítés, hiszen az utóbbi években a nagy csapatok már külön stábot állítottak rá a térkép tanulmányozására, így versenyzőik jóval kipihentebben, mégis felkészültebben vághattak neki a napi szakaszoknak, mint a magánzó kalandorok.

Nyitókép: Megérett az idő, hogy elektromos autó nyerje meg a Dakart? (Fotó: Audi Sport)